Wartość odżywcza w 1 porcji równej 469 g:
- Energia: 601,1 kcal
- Białko: 27,1 g
- Tłuszcze: 14,2 g
- Węglowodany: 89,3 g
- Błonnik: 4,8 g
Składniki:
- jogurt naturalny - 250g (12,5 łyżki)
- mąka pszenna, typ 550 - 100g (6,7 łyżki)
- Jaja kurze całe - 56g (1 sztuka)
- Borówki amerykańskie - 25g (0,5 garści)
- Erytrytol - 5g (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia - 3g (1 łyżeczka)
- Maliny - 30g (0,5 garści)
Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie składniki rozpoczynając od rozcierania ze sobą jogurtu oraz jaja. Następnie dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki. Mieszamy je ze sobą do momentu powstania gładkiej masy. Smażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
Z podanego przepisu można zrobić od 6 do nawet 10 placuszków (w zależności od uformowanej od nas wielkości). Ciasto można przechować w lodówce i wykorzystać na następny dzień.