Placuszki jogurtowe z malinami i borówkami

Bardzo proste, leciutkie placuszki na bazie jogurtu naturalnego. Idealny pomysł na śniadanie lub drugie śniadanie dla smakoszy słodkości. Śniadanie można również spakować ze sobą na wynos, smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno jako delikatna przekąska pomiędzy posiłkami. Potrawa typowo wiosenna letnia. Zamiast borówek lub malin można użyć dowolnych owoców. To zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i od Twojej inwencji twórczej oraz upodobań smakowych.

Wartość odżywcza w 1 porcji równej 469 g:

  • Energia: 601,1 kcal
  • Białko: 27,1 g
  • Tłuszcze: 14,2 g
  • Węglowodany: 89,3 g
  • Błonnik: 4,8 g

Składniki:

  • jogurt naturalny - 250g (12,5 łyżki)
  • mąka pszenna, typ 550 - 100g (6,7 łyżki)
  • Jaja kurze całe - 56g (1 sztuka)
  • Borówki amerykańskie - 25g (0,5 garści)
  • Erytrytol - 5g (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia - 3g (1 łyżeczka)
  • Maliny - 30g (0,5 garści)

Przygotowanie:

Do miski wsypać wszystkie składniki rozpoczynając od rozcierania ze sobą jogurtu oraz jaja. Następnie dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki. Mieszamy je ze sobą do momentu powstania gładkiej masy. Smażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.

Z podanego przepisu można zrobić od 6 do nawet 10 placuszków (w zależności od uformowanej od nas wielkości). Ciasto można przechować w lodówce i wykorzystać na następny dzień.