Pesto z liści rzodkiewki

Wpisujący się w ideę zero waste przepis na pesto z wykorzystaniem liści rzodkiewki, które zazwyczaj lądują w koszu. Można je wykorzystać i zrobić pyszne i aromatyczne pesto!

Pesto z liści rzodkiewki

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 233 kcal
  • Białko: 4,6 g
  • Tłuszcze: 23,2 g
  • Węglowodany: 3 g
  • Błonnik: 1 g

Składniki na 6 porcji:

  • Liście z pęczka rzodkiewki
  • Rukola (garść)
  • Bazylia (garść)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • 60 g Orzechy nerkowca
  • 40 g Parmezan (lub inny dojrzewający ser)
  • 100 g Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Liście rzodkiewki, rukolę i bazylię dobrze umyć i włożyć do pojemnika razem z czosnkiem, startym serem, podprażonymi orzechami, szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą. Całość zblendować na gładką masę.

Pesto można wykorzystać jako dodatek do makaronu lub zapiekanek.