Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 233 kcal
- Białko: 4,6 g
- Tłuszcze: 23,2 g
- Węglowodany: 3 g
- Błonnik: 1 g
Składniki na 6 porcji:
- Liście z pęczka rzodkiewki
- Rukola (garść)
- Bazylia (garść)
- Czosnek (2 ząbki)
- 60 g Orzechy nerkowca
- 40 g Parmezan (lub inny dojrzewający ser)
- 100 g Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Liście rzodkiewki, rukolę i bazylię dobrze umyć i włożyć do pojemnika razem z czosnkiem, startym serem, podprażonymi orzechami, szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą. Całość zblendować na gładką masę.
Pesto można wykorzystać jako dodatek do makaronu lub zapiekanek.