Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 242,7 kcal
- Białko: 6,6 g
- Tłuszcze: 10 g
- Błonnik pokarmowy: 25,3 g
- Węglowodany: 31 g
Składniki na 4 porcje:
- ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki kokosowej, ¼ szklanki maki owsianej
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru pudru (ksylitol)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 150 g. sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki…)
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Podawać z sezonowymi owocami.