Pan cake owsiano-bananowe

Przygotowanie:

Robiąc ostatnio swoje ulubione pan cake pomyślałam o ich modyfikacji. I są zmodyfikowane bezjajeczne i bez miodu, naturalnym słodzikiem jest tu banan. Zmodyfikowane placuszki mógł też zjeść mój synek, gdyż na miód jest dla niego jeszcze za wcześnie 😉

 Składniki – 2 porcje:

  • 65 g – Banan
  • 25 g – Płatki owsiane górskie
  • 80 g – Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 200 g – Kefir naturalny
  • 3 g – Proszek do pieczenia
  • 5 g – Olej rzepakowy uniwersalny
  • 200 g – Truskawki
  • 80 g – Jogurt naturalny
  • 10 g – Płatki migdałowe

Banana zblendować. Składniki suche wymieszać i połączyć z wymieszanymi składnikami mokrymi. Placuszki smażyć na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Przygotować sos: truskawki zblendować z jogurtem. Gotowe placuszki posypać prażonymi na suchej patelni migdałami.

 Kaloryczność 1 porcji:

  • Kcal 357
  • Białko 13 g
  • Węglowodany 60 g
  • Tłuszcz 10 g
  • Błonnik 7,4 g

 

Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska-Madej


dietetyk