Przygotowanie:
Robiąc ostatnio swoje ulubione pan cake pomyślałam o ich modyfikacji. I są zmodyfikowane bezjajeczne i bez miodu, naturalnym słodzikiem jest tu banan. Zmodyfikowane placuszki mógł też zjeść mój synek, gdyż na miód jest dla niego jeszcze za wcześnie 😉
Składniki – 2 porcje:
- 65 g – Banan
- 25 g – Płatki owsiane górskie
- 80 g – Mąka pszenna pełnoziarnista
- 200 g – Kefir naturalny
- 3 g – Proszek do pieczenia
- 5 g – Olej rzepakowy uniwersalny
- 200 g – Truskawki
- 80 g – Jogurt naturalny
- 10 g – Płatki migdałowe
Banana zblendować. Składniki suche wymieszać i połączyć z wymieszanymi składnikami mokrymi. Placuszki smażyć na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Przygotować sos: truskawki zblendować z jogurtem. Gotowe placuszki posypać prażonymi na suchej patelni migdałami.
Kaloryczność 1 porcji:
- Kcal 357
- Białko 13 g
- Węglowodany 60 g
- Tłuszcz 10 g
- Błonnik 7,4 g