Ogórki kiszone

Sezon na ogórki kiszone w pełni, warto więc zrobić je samodzielnie i cieszyć się tym zdrowym przysmakiem, gdy po lecie pozostanie jedynie wspomnienie. Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? Kiszonki pozytywnie wpływają na rozwój pożytecznych bakterii zasiedlających nasze jelita. Dostarczają substancji odżywczych wspierających wzrost bakterii kwasu mlekowego, które powinny gościć w naszych jelitach. Obniżają indeks glikemiczny posiłków, co oznacza, że poziom cukru we krwi podnosi się wolniej. Kisić możemy nie tylko ogórki i kapustę, ale także pomidory, rzodkiewki, jabłka, cebulę, brukselkę, kalafior czy nawet cytrusy. Jedyną wadą kiszonek jest wysoka zawartość soli, nie powinno się więc ich jeść zbyt często. Polecam Wam mój, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na ogórki kiszone.

dietetyka

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Energia: 12 kcal
  • Białko: 0,5 g
  • Tłuszcze: 0,3 g
  • Węglowodany: 2,41 g

Składniki na 1 porcję:

  • 2 kg małych, twardych i najlepiej nie pękatych ogórków gruntowych
  • Duży pęczek kopru z baldachami
  • 2 małe główki czosnku
  • Kawałek korzenia kopru
  • Liście dębu i czarnej porzeczki
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wrzątku

Przygotowanie:

Ogórki umyj, chrzan, koper i liście opłucz. Czosnek podziel na ząbki, nie musisz ich obierać. Na dno słoja włóż część kopru, ząbków czosnku i liści. Następnie układaj ogórki w słoiku umieszczając je pionowo, upychaj je ciasno. Resztę dodatków ułóż na górze słoja. Następnie zalej ogórki wodą, w której wcześniej rozpuść 4 płaskie łyżki soli kamiennej. Woda powinna być gorąca i powinna przykrywać wszystkie ogórki. Dopilnuj by w słoju nie pozostały pęcherzyki powietrza. Zakręć szczelnie słój i odstaw ogórki na 3 dni w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa, następnie odstaw je na około 14 dni do chłodniejszego miejsca.

Będziesz potrzebować 1 dużego 4-litrowego słoja lub 4 mniejsze słoiki 1-litrowe. Jeśli używasz 4 słoików, podziel produkty na 4 części. Czas przygotowania – 30 minut.