Wartość odżywcza w 100 g:
- Energia: 12 kcal
- Białko: 0,5 g
- Tłuszcze: 0,3 g
- Węglowodany: 2,41 g
Składniki na 1 porcję:
- 2 kg małych, twardych i najlepiej nie pękatych ogórków gruntowych
- Duży pęczek kopru z baldachami
- 2 małe główki czosnku
- Kawałek korzenia kopru
- Liście dębu i czarnej porzeczki
- 4 łyżki soli kamiennej
- 2 litry wrzątku
Przygotowanie:
Ogórki umyj, chrzan, koper i liście opłucz. Czosnek podziel na ząbki, nie musisz ich obierać. Na dno słoja włóż część kopru, ząbków czosnku i liści. Następnie układaj ogórki w słoiku umieszczając je pionowo, upychaj je ciasno. Resztę dodatków ułóż na górze słoja. Następnie zalej ogórki wodą, w której wcześniej rozpuść 4 płaskie łyżki soli kamiennej. Woda powinna być gorąca i powinna przykrywać wszystkie ogórki. Dopilnuj by w słoju nie pozostały pęcherzyki powietrza. Zakręć szczelnie słój i odstaw ogórki na 3 dni w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa, następnie odstaw je na około 14 dni do chłodniejszego miejsca.
Będziesz potrzebować 1 dużego 4-litrowego słoja lub 4 mniejsze słoiki 1-litrowe. Jeśli używasz 4 słoików, podziel produkty na 4 części. Czas przygotowania – 30 minut.