Musaka

Czas polubić się z kuchnią śródziemnomorską! Przedstawiam przepis na musakę - potrawę, która ma głębokie korzenie w kulturze greckiej i jest uwielbiana nie tylko w Grecji, ale także na całym świecie. Musaka to rodzaj zapiekanki z warzywami i mięsem, tworzący połączenie wyjątkowych smaków i aromatów. Ta wersja dania jest nie tylko pyszna, ale także pełna składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawarte w niej bakłażany i cukinie dostarczają witamin z grupy B, potasu, miedzi oraz manganu, które pomagają w utrzymaniu zdrowia serca, regulacji ciśnienia krwi oraz funkcjonowania układu nerwowego. Spróbuj już dziś!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 512 kcal
  • Białko: 38g
  • Tłuszcze: 19g
  • Węglowodany: 48g

Składniki na 4 porcje:

  • bakłażan, 1 sztuka (250 g)
  • cukinia, 1 średnia sztuka (350 g)
  • ziemniaki, 7 sztuk (650 g)
  • marchew, 1 sztuka (50 g)
  • czosnek, 2 ząbki
  • passata pomidorowa, (300 g)
  • mięso wieprzowe mielone, (500 g)
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki (20 g)
  • ser twardy typu parmezan, (60 g)
  • przyprawy: świeża bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić na plasterki i ugotować aż będą półtwarde.

Bakłażana i cukinię pokroić na 4 części, a następnie w plasterki, posolić i podsmażyć ok. 5 minut w patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie dodać marchewkę i czosnek starte na tarce (średnie oczka) oraz mięso mielone. Smażyć mieszając przez ok. 10 minut. Następnie dodać passatę i przyprawy, wymieszać i dusić ok. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki ziemniaków, na to wylać masę warzywno-mięsną. Parmezan zetrzeć na wierzch. Danie włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut. Podawać z listkami świeżej bazylii.