Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- Energia 302 kcal
- Białko 7,9 g
- Tłuszcze 10,6 g
- Węglowodany 43,4 g
- Błonnik pokarmowy 4,8 g
Składniki na 5 porcji:
- 250 g płatków owsianych górskich
- 250 g nektarynki
- 40 g miodu pszczelego
- 30 g sezamu
- 20 g masła
Przygotowanie:
Płatki niedokładnie zmielić np. w młynku do kawy, tak aby zostały większe fragmenty. Sezam również zmielić. Składniki wymieszać z miodem i masłem. Ugniatać aż zaczną formować się grudki ciasta. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. W tym czasie nektarynki sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Owoce pokroić na mniejsze cząstki.
Niewielką prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z połowy ciasta uformować spód, lekko dociskając ciasto do blaszki. Ułożyć nektarynki i posypać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, jeżeli ciasto mocno się zarumienia przestaw je na niższe piętro piekarnika.