Przygotowanie:
Nasiona Chia to nasiona tzw. szałwii hiszpańskiej, są one bogate w błonnik, białko, tłuszcze omega-3 oraz mnóstwo minerałów. Warto dodawać je do jogurtu, owsianki czy też deseru.
Z przepisu wychodzi 8 kawałków ciasta. Jedna porcja to około 350 kcal, 13g białka, 46,5 g węglowodanów oraz 25 g tłuszczu.
Składniki:
Spód
Biała warstwa:
Warstwa malinowa:
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane i orzechy uprażyć na patelni i zmiksować przy pomocy blendera do uzyskania konsystencji mąki. Na patelni rozpuścić olej kokosowy, wymieszać z przygotowaną wcześniej mąką, miodem. Następnie wylepić dno tortownic o średnicy 24 cm.
2. Wszystkie składniki białej warstwy oprócz wrzątku i żelatyny wymieszaj i odstaw na godzinę. Rozpuścić żelatynę we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie wymieszaj i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
3. Maliny podlać wodą, zagotować, dodać słodzik. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać z malinami i odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie gęstnieć, wylać na biała warstwę i odstawić do całkowitego stężenia (3-4 godziny).
Przepis inspirowany blogiem:
dietetyczneniebo.com
http://dietetyczneniebo.com/jogurtowe-ciasto-chia-z-malinami-bez-cukru-i-maki/
Mariola Kowalska
dietetyk