Kofta wołowa z ajwarem oraz orzeźwiającą sałatką i ziemniaczkami

Kofta wołowa z ajwarem oraz orzeźwiającą sałatką i ziemniaczkami

Przygotowanie:

Kofta to arabskie szpadki z mięsa mielonego, choć w swej prostocie znajduje się finezja smaku. Bogactwo przypraw dostarcza wielu cennych składników odżywczych.



Przepis na 4 porcje. Jedna porcja to około 429 kcal, 27g białka, 25 g węglowodanów oraz 23 g tłuszczu.

Kofty z ziemniaczkami:

Składniki:

  • Mięso wołowe mielone (500 g);
  • 1 cebula (100 g);
  • 3 ząbki czosnku (15 g);
  • 2 łyżki oleju (20 g);
  • Pół pęczka natki pietruszki;
  • Pół łyżeczki pieprzu cayenne, papryki, cynamonu, imbiru, kuminu;
  • Łyżeczka kolendry zmielonej;
  • sól, pieprz, musztarda (opcjonalnie);
  • 2 ziemniaki (150g).


  • Sposób przygotowania:



    Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i gotować około 10-15 minut. Odstawić do wystygnięcia, przyprawić ulubionymi przyprawami. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. Wymieszać z mielonym mięsem oraz musztardą, oliwą. Przyprawy wymieszać: paprykę, cynamon, kumin, imbir, natkę i kolendrę. Dodać do miski z mięsem, doprawić lekko pieprzem. Całość wyrobić ręką na gładką masę, dosolić do smaku. Uwaga: całość ma być wyraziście przyprawiona, gdyż arabskie kofty muszą być mocno aromatyczne.



    Z masy formować wilgotnymi rękami niewielkie, podłużne kotleciki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec je na najwyższej półce piekarnika w 220 stopniach przez ok. 15 minut, w trakcie przewrócić i dołożyć ziemniaczki, aby je zarumienić Można również przygotować kofty na grillu lub patelni grillowej bez tłuszczu, smażyć wówczas, aż kotleciki apetycznie mocno się przyrumienią (kilka minut). Trzymać w cieple.



    Ajwar

    Składniki:

  • 2 papryki (400g);
  • 1 mały bakłażan (200g);
  • Pół cebuli (50g);
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g);
  • 2 ząbki czosnku (10g);
  • 1 łyżeczka octu z białego wina (4g);
  • szczypta soli, cukru, papryka słodka.


  • Sposób przygotowania:



    Papryki i bakłażana umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Z papryki wykroić gniazda nasienne. Warzywa ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skórką do góry. Wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika, na samą górę (pod grzałkę), piec ok. 30 minut, aż skórka sczernieje. Po tym czasie warzywa przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 10 minut, aż będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i usunąć skórki. W międzyczasie na 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulkę, na 2 minuty przed końcem smażenia dodając zmiażdżony czosnek. Obrane warzywa wraz z cebulą i czosnkiem umieścić w garnku, zgnieść blenderem gładką masę Dodać resztę oliwy, ocet, słodką paprykę, a następnie postawić na gazie i podgrzewać ok. 10 minut ma niewielkim palniku, mieszając, aż całość zgęstnieje. Doprawić cukrem i solą.



    Sałatka Fattoush:

    Składniki:

  • 2 ogórki zielone (280g);
  • 2 pomidory (300g );
  • 2 ząbki czosnku (10g);
  • Pół pęczka natki pietruszki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g);
  • Garść mięty, sok z cytryny, sól, pieprz.


  • Sposób przygotowania:



    Pomidory i ogórka pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać poszatkowaną natkę, miętę oraz pozostałe składniki.



    Przepis inspirowany blogiem: gingerbreath.blox.pl



    Mariola Kowalska

    Mariola Kowalska
    dietetyk

    Kofta wołowa