Wartość odżywcza całości/ w porcji:
- Energia: 2588 kcal/431 kcal
- Białko: 441g /73g
- Tłuszcze: 92g/15g
- Węglowodany: 290g/48g
Składniki na 6 porcji:
- Polędwica z indyka – 1000g
- Kasza gryczana – 300g
- Domowy bulion warzywny – 700g
- Pomidory w kawałkach w puszcze – 400g
- Cebula – 105g
- Natka pietruszki – 50g
- Koper – 50g
- Szczypiorek – 50g
- Czosnek w ząbkach – 40g
- Parmezan – 48g
- Oliwa z oliwek – 10g
Przygotowanie:
Wcześniej przygotuj bulion domowy na bazie wywaru z włoszczyzny. Z wywaru zostaw ugotowaną marchewkę. Na patelni podsmaż cebulę, a gdy zrobi się szklista, przełóż ją do osobnego naczynia. Następnie podsmaż pokrojone w kostkę mięso z piersi indyka. Dodaj połowę czosnku i sól oraz pieprz do smaku. Obsmażone mięso odłóż do cebuli. Na suchą rozgrzaną patelnię wysyp kaszę i podsmażaj przez kilka minut. Następnie zacznij dodawać do niej wrzący bulion małymi łyżkami, tak by kasza powoli się gotowała. Kasza będzie chłonęła bulion, dodawaj więc go po trochu w miarę ubywania. Gdy kasza będzie już prawie miękka dodaj do niej mięso i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki, koper i szczypiorek. Wymieszaj i duś przez kilka minut, na koniec dodaj pokrojoną marchewkę z wywaru, pomidory z puszki i resztę czosnku. Wymieszaj, duś jeszcze przez chwilę. Podawaj z cienkimi plasterkami parmezanu i natką pietruszki.