Gryczotto z indykiem

Mięso z indyka ma mniej kalorii i więcej białka niż to z kurczaka, a do tego nie jest tak naszpikowane chemią i antybiotykami. Jedząc indyka dostarczamy do organizmu pełnowartościowego białka, czyli zawierającego komplet wszystkich aminokwasów egzogennych. Mięso indyka dostarcza także witamin z grupy B i składników mineralnych - żelaza, magnezu, cynku, selenu, miedzi i potasu. Kasza gryczana jest również bogata w aminokwasy egzogenne - zwłaszcza lizynę i tryptofan. Zawiera kwas linolowy, witaminy z grupy B, witaminę E oraz rutynę, a także chrom, miedź, mangan, kwas foliowy, jod, żelazo oraz magnez. Kasza gryczana jest także źródłem błonnika pokarmowego. Cenimy ją także za niski indeks glikemiczny i brak glutenu.

Gryczotto z indykiem

Wartość odżywcza całości/ w porcji:

  • Energia: 2588 kcal/431 kcal
  • Białko: 441g /73g
  • Tłuszcze: 92g/15g
  • Węglowodany: 290g/48g

Składniki na 6 porcji:

  • Polędwica z indyka – 1000g
  • Kasza gryczana – 300g
  • Domowy bulion warzywny – 700g
  • Pomidory w kawałkach w puszcze – 400g
  • Cebula – 105g
  • Natka pietruszki – 50g
  • Koper – 50g
  • Szczypiorek – 50g
  • Czosnek w ząbkach – 40g
  • Parmezan – 48g
  • Oliwa z oliwek – 10g

Przygotowanie:

Wcześniej przygotuj bulion domowy na bazie wywaru z włoszczyzny. Z wywaru zostaw ugotowaną marchewkę. Na patelni podsmaż cebulę, a gdy zrobi się szklista, przełóż ją do osobnego naczynia. Następnie podsmaż pokrojone w kostkę mięso z piersi indyka. Dodaj połowę czosnku i sól oraz pieprz do smaku. Obsmażone mięso odłóż do cebuli. Na suchą rozgrzaną patelnię wysyp kaszę i podsmażaj przez kilka minut. Następnie zacznij dodawać do niej wrzący bulion małymi łyżkami, tak by kasza powoli się gotowała. Kasza będzie chłonęła bulion, dodawaj więc go po trochu w miarę ubywania. Gdy kasza będzie już prawie miękka dodaj do niej mięso i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki, koper i szczypiorek. Wymieszaj i duś przez kilka minut, na koniec dodaj pokrojoną marchewkę z wywaru, pomidory z puszki i resztę czosnku. Wymieszaj, duś jeszcze przez chwilę. Podawaj z cienkimi plasterkami parmezanu i natką pietruszki.