Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 260 kcal
- Białko: 5,7 g
- Tłuszcze: 19,8 g
- Węglowodany: 18,3 g
Składniki na 8 porcji:
- Spód:
- 100 g daktyli
- 10 g kakao
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g maki kokosowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Masa:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g mascarpone
- 50 ml mleka
- 15 g żelatyny
- 170 g truskawek
- 30 g miodu
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu:
Daktyle moczymy we wrzątku prze 15min. W międzyczasie w misce mieszamy resztę składników na spod. Odlewamy większość wody z daktyli i blendujemy na jednolita masę. Nastepnie mieszamy z reszta składników do jednolitego polaczenia. Wysypujemy na dno tortownicy i dokładnie ugniatamy. Wkładamy do lodówki.
Przygotowanie masy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i blendujemy z reszta składników na masę. Wszystko wylewamy na schłodzony w lodowce spod. Dekorujemy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia.