Przygotowanie:
Ciasteczka, pancakes, ciasta, zupy, puree … jest mnóstwo możliwości, żeby wykorzystać dynię w kuchni ! Nie dość, że potrawy z nią smakują wymienicie to jeszcze posiada szereg korzystnych właściwości zdrowotnych dla Twojego organizmu. Myślę, że śmiało można zaliczyć ją do grupy superfoods. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenów, witaminy E i potasu. Spożywając ją wzmocnisz swój układ odpornościowy, zadbasz o wygląd swojej skóry i zwiększysz ochronę przed nowotworami.
Wartość odżywcza w 1 porcji (100 g po upieczeniu):
- Energia: 220 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 25 g
- Błonnik: 4 g
Składniki na całe ciasto:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki żytniej
- 350 g dyni
- 150 g marchewki
- 3 jajka
- 75 g oleju kokosowego
- pół szklanki erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu
- 100 g czekolady gorzkiej (90% kakao)
Przygotowanie:
Dynię obrać, oczyścić, pokroić i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C aż zmięknie. Po wystudzeniu zmiksować na gładkie puree. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki poza czekoladą wymieszać. Masę wlać do formy do pieczenia i piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę rozpuścić z odrobiną wody i polać nią ciasto.
Anna Hajost
dietetyk