Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ciasto dyniowo-marchewkowe

Przygotowanie:

Ciasteczka, pancakes, ciasta, zupy, puree … jest mnóstwo możliwości, żeby wykorzystać dynię w kuchni ! Nie dość, że potrawy z nią smakują wymienicie to jeszcze posiada szereg korzystnych właściwości zdrowotnych dla Twojego organizmu. Myślę, że śmiało można zaliczyć ją do grupy superfoods. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenów, witaminy E i potasu. Spożywając ją wzmocnisz swój układ odpornościowy, zadbasz o wygląd swojej skóry i zwiększysz ochronę przed nowotworami.



Wartość odżywcza w 1 porcji (100 g po upieczeniu):

  • Energia: 220 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik: 4 g

Składniki na całe ciasto:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki żytniej
  • 350 g dyni
  • 150 g marchewki
  • 3 jajka
  • 75 g oleju kokosowego
  • pół szklanki erytrytolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 g czekolady gorzkiej (90% kakao)

Przygotowanie:
Dynię obrać, oczyścić, pokroić i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C aż zmięknie. Po wystudzeniu zmiksować na gładkie puree. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki poza czekoladą wymieszać. Masę wlać do formy do pieczenia i piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę rozpuścić z odrobiną wody i polać nią ciasto.



IMG_20170929_173149



Dietetyk_Anna Hajost-01


Anna Hajost
dietetyk