Przygotowanie:
Przygotowywanie własnych słodkości nie tylko może sprawić wiele frajdy, jest to też sposób, by „przemycić” do diety wiele cennych substancji, których nie znajdziemy w tradycyjnych łakociach. Proponowane ciasteczka są bardzo sycące, a do tego pełne witamin i minerałów!
Przepis na 15 dużych ciasteczek, jedno zawiera ok. 130 kcal
Składniki:
- 250 g jabłek obranych, pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce
- 220 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 30 g oleju rzepakowego (3 łyżki)
- 50 g cukru brązowego (miodu lub ksylitolu)
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g nasion słonecznika
- 30 g suszonej żurawiny
- 20 g nasion siemienia lnianego
- woda
Przygotowanie:
Płatki owsiane, mąkę, olej, cukier oraz jajko wymieszać w misce, dodać jabłka (im drobniej będą pokrojone, tym łatwiej będzie lepić ciastka), bakalie oraz siemię lniane. Składniki dobrze wymieszać. Dodać ok. 1/4 szklanki wody – tak by z ciasta można było formować ciasteczka, jeszcze raz wymieszać. Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Z masy formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze i piec ok. 20 minut, aż zaczną się rumienić. Smacznego!
Ciasteczka przygotowane na podstawie przepisu z bloga kulinarnego niebonatalerzu.blogspot.com