Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 106 kcal
- Białko: 6,1 g
- Tłuszcze: 4,1 g
- Węglowodany: 13 g
Składniki na 16 porcji:
- Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- Pół szklanki mąki ryżowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki ksylitolu
- Składniki na krem:
- 400g jogurtu greckiego
- 250g chudego twarogu
- 2 łyżki żelatyny
- 2 garście malin
- 3-4 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać ksylitol oraz żółtka. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy (u mnie 20cm/24cm). Następnie piec 35 minut w 165 stopniach. Po ostygnięciu przeciąć wzdłuż i nasączyć mlekiem lub słabą herbatą.
Jogurt wylać na durszlak i odstawić na ok 2h aż wyleje wodę. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Gesty jogurt, twaróg, ksylitol oraz maliny zmiksować. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę. Kremem przełożyć biszkopt, po czym całość wstawić do lodówki na ok 3 godziny.