Bezglutenowy biszkopt z kremem malinowym

Chyba wszyscy uwielbiamy biszkopty z kremem. Mamy dla was propozycję w wersji odchudzonej, a nawet bezglutenowej!

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 106 kcal
  • Białko: 6,1 g
  • Tłuszcze: 4,1 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na 16 porcji:

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • Pół szklanki mąki ryżowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • Składniki na krem:
  • 400g jogurtu greckiego
  • 250g chudego twarogu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 garście malin
  • 3-4 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać ksylitol oraz żółtka. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy (u mnie 20cm/24cm). Następnie piec 35 minut w 165 stopniach. Po ostygnięciu przeciąć wzdłuż i nasączyć mlekiem lub słabą herbatą.

Jogurt wylać na durszlak i odstawić na ok 2h aż wyleje wodę. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Gesty jogurt, twaróg, ksylitol oraz maliny zmiksować. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę. Kremem przełożyć biszkopt, po czym całość wstawić do lodówki na ok 3 godziny.