Przygotowanie:
Wartość odżywcza 1 porcji:
- energia: 203 kcal;
- białko: 9,1 g;
- tłuszcze: 3,5 g;
- węglowodany: 33,2 g;
- błonnik: 6,1 g.
Składniki:
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Ziemniaki – 280 g (4 x Sztuka)
- Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
- Kiełbasa z indyka – 150 g (15 x Plasterek)
- Pieprz czarny mielony, majeranek
Zakwas:
- Mąka żytnia (typ 2000) – 180 g (12 x Łyżka)
- Woda – 1000 g (4 x Szklanka)
- Mąkę i ok litr wody wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 dni.
Sposób przygotowania:
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Do garnka wlać wodę i dodać cebulę, kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 15-20 minutach od zagotowania, wlać zakwas, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Zupę odstawić z ognia i zabielić jogurtem (uprzednio zahartowanym: wlać do szklanki trochę zupy i wymieszać z jogurtem, a dopiero potem dodać do zupy). Na koniec dodać majeranek.
Przepis przygotowany przy współpracy ze stażystką Aleksandrą Skrodzką.
Katarzyna Pałubicka
dietetyk