Czy powinniśmy bać się kalorii i tłuszczu w nich zawartych? Zdecydowanie nie. Wyrzućmy z głowy myśl, że tłuszcz zawarty w migdałach przysporzy nam niechcianych kilogramów, a tętnice zatka cholesterolem. Migdały to prawdziwa skarbnica zdrowia.
Czy powinniśmy bać się kalorii i tłuszczu w nich zawartych? Zdecydowanie nie. Wyrzućmy z głowy myśl, że tłuszcz zawarty w migdałach przysporzy nam niechcianych kilogramów, a tętnice zatka cholesterolem. Migdały to prawdziwa skarbnica zdrowia.
Co skrywają pod gorzkawą skórką?
Migdały oigdały należą dej w witaminę E,bfitują w witaminę E- antyutleniacz, który w połączeniu z nienasyconymi (DOBRYMI) kwasami tłuszczowymi sprawia, że migdały odgrywają znaczącą rolę w funkcjonowaniu wątroby, a także wpływają na związane z nią emocje np. złość czy poirytowanie. Ponadto zawierają sporą dawkę magnezu i wapnia.
Proporcje tłuszczów w oleju migdałowym:
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 70%
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 21%
Kwasy tłuszczowe nasycone – 9%
Olej migdałowy dzięki dużej zawartości kwasów jednonienasyconych stanowi tłuszcz, który nie powoduje podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, tak jak to jest w przypadku tłuszczów bogatych w kwasy nasycone. Jednocześnie nie pozbawia nas tzw. „dobrego” cholesterolu, który transportuje cholesterol „zły” do wątroby, gdzie przekształcany jest w kwasy żółciowe z łatwością usuwane z organizmu.
Należy pamiętać, że osoby spożywające duże ilości tłuszczów wyizolowanych z migdałów jak również innych orzechów mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E, która przeciwdziała jełczeniu.
Działanie zdrowotne migdałów
Migdały korzystnie wpływają na pracę płuc, niwelują nadmiar śluzu gromadzącego się w drogach oddechowych dzięki czemu łagodzą kaszel oraz zmniejszają częstotliwość napadów astmatycznych. Wykazują także zbawienny wpływ na pracę jelit. Poprzez właściwe ich nawilżenie redukują problem zaparć wywołanych niedoborem płynów w organizmie. Korzystne proporcje kwasów tłuszczowych oraz zawartość antyoksydantów plasuje migdały na jednym z czołowych miejsc wśród przyjaciół serca.
Wg medycyny chińskiej migdały wpływają na poprawę funkcjonowania ciała i ducha, a także zwiększają zdolności reprodukcyjne.
Przygotowanie i spożywanie migdałów
Migdały powinno spożywać się bez skórki, która może działać drażniąco na wyściółkę jelita. Nie zaleca się jednak usuwania jej wrzątkiem. Należy migdały przez noc moczyć w letniej wodzie i rano usunąć skórkę. Czynność ta poprawia właściwości odżywcze oraz strawność migdałów.
Skórka migdałów mimo swych licznych niekorzystnych cech, ma również zaletę istotną u osób cierpiących na choroby płuc, gdyż pochłania nadmiar wilgoci w drogach oddechowych.
Nie rezygnujmy zatem z dobroczynnego działania migdałów i rozkoszujmy się ich cudownym, słodkawym smakiem.
Mgr Justyna Walerowska- Madej