Podejrzewam, że słowo “dieta” nie wywołuje u Ciebie pozytywnych emocji. Kojarzy się z wyrzeczeniami, rygorem, jałowym jedzeniem i głodówkami. W internecie możemy znaleźć cały wachlarz diet: kopenhaska, kapuściana, Dukana, South Beach, 1000 kcal… i można tak wymieniać bez końca. Zazwyczaj ciężko na nich wytrwać, a efekty ich stosowania, nie dość, że mogą być szkodliwe dla zdrowia, są nietrwałe i często prowadzą do efektu jo-jo.
Ustalmy jedno: nie istnieje żadna dieta cud. Proces odchudzania wymaga cierpliwości, czasu, zmiany dotychczasowych nawyków.
Czym więc tak naprawdę jest dieta? Powszechnie jest nieprawidłowo interpretowana i stosowana jako określenie diety odchudzającej. Słowo dieta wywodzi się z języka starogreckiego i oznacza “styl życia”, a według książkowej definicji to sposób w jaki się odżywiasz. Uogólniając – dieta jest sposobem odżywiania. Nie jest chwilowo stosowaną restrykcją, tylko wszystkimi wyborami podejmowanymi przez Ciebie każdego dnia, zarówno tymi dobrymi, jak i tymi złymi.
Jak więc odżywiać się prawidłowo? Nie istnieje jeden schemat żywienia, który będzie odpowiedni dla każdego. Mamy zróżnicowane zapotrzebowanie, nasze organizmy różnią się od siebie. Jedno jest pewne: racjonalne żywienie służy każdemu. Racjonalne czyli takie, które uwzględnia Twoje zapotrzebowanie i pozwala na dostarczeniu wszystkich składników w odpowiedniej dla Ciebie ilości.
Główne założenia racjonalnego żywienia są następujące:
- spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny)
- warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego co jesz; pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce
- spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste
- codziennie spożywaj minimum 2 porcje produktów nabiałowych (2 duże szklanki mleka, możesz je zastąpić jogurtem, kefirem lub – częściowo – serem)
- ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.), jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja
- ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych, zastępuj je olejami roślinnymi
- unikaj spożycia cukru i słodyczy, zastępuj je owocami i orzechami lub zdrowymi wersjami słodyczy
- nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli, używaj ziół
- pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie
- alkohol spożywaj okazjonalnie
Zasady te wydają się banalne i łatwe do zrealizowania, ale czy wdrażasz je do swojego życia? Czy robisz to w odpowiedni sposób? Jeśli masz wątpliwości – zgłoś się do specjalisty, on pomoże Ci to zweryfikować, poprawić ewentualne błędy, bądź też dopasować te zasady do Twojego indywidualnego zapotrzebowania.
Pamiętaj, że wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem i w odpowiednim momencie. Musisz znaleźć złoty środek i utrzymywać odpowiedni dla siebie balans.
Wybór należy do Ciebie. Czy chcesz się męczyć na “cudownych” dietach, nieprzynoszących długofalowych efektów, czy odżywiać się w sposób, który będzie poprawiał Twoje samopoczucie, zdrowie i uczynił Cię szczęśliwym? Powiedz stop diecie i dokonuj świadomych wyborów! Nie musisz rezygnować cyklicznie z przyjemności, jeśli na co dzień podejmujesz mądre decyzje.
Nie daj się zwariować, zachowaj zdrowy rozsądek!
Anna Raywer
dietetyk