Zdarza się, że po posiłku zaczynasz odczuwać bóle brzucha, przelewania, wzdęcia, cierpisz na biegunkę i dyskomfort w jamie brzusznej? Być może powodem jest dieta obfitująca w FodMap.
Co to są FodMap?
FodMap (fermentujące oligo-, di i monosacharydy oraz poliole) to grupa węglowodanów, których spożycie może wywołać niepożądane dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Do grupy FodMap zaliczamy m.in. fruktozę obecną w owocach, laktozę występującą w nabiale, galaktozę pochodzącą z nasion roślin strączkowych. Także popularne słodziki, zastępujące w wielu produktach spożywczych cukier, dostarczają sporych ilości FodMap.
Dlaczego produkty bogate w FodMap negatywnie wpływają na organizm?
Produkty bogate w FodMap nie wchłaniają się w jelicie cienkim, przez co strawione w niedostatecznym stopniu przechodzą do jelita grubego, powodując rozwój niekorzystnych dla organizmu ludzkiego bakterii. W jelicie rozwija się proces fermentacji bakteryjnej co powoduje powstawanie dyskomfortu w jamie brzusznej. Dodatkowo substancje FodMap mogą powodować gromadzenie płynów w świetle jelita, przyczyniając się w ten sposób do powstawania biegunek.
Kogo dotyczy nieprawidłowa odpowiedź organizmu na FodMap?
Jeśli masz problem z pojawiającym się po posiłku dyskomfortem w jamie brzusznej możliwe, że jest on spowodowany spożywaniem produktów z dużą zawartością FodMap. Do charakterystycznych objawów nieprawidłowej odpowiedzi na FodMap zalicza się: ból, wzdęcia, biegunki/ zaparcia, uczucie przelewania w jamie brzusznej. Najnowsze badania wskazują, iż pokarmy bogate w FodMap mogą nasilać występowanie powyższych objawów u osób cierpiących na Zespół Jelita Nadwrażliwego oraz Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego.
Dieta z niską zawartością FodMap.
Eliminacja objawów możliwa jest poprzez wykluczenie z diety produktów bogatych w FodMap. W takim wypadku powinieneś zrezygnować m.in. z jabłek, gruszek, kalafiora, twarogów, zbóż zawierających gluten, produktów z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego np. jogurtów owocowych, dżemów, pieczywa o długim terminie ważności.
Będąc na diecie FodMap możesz zjeść na śniadanie np. jaglankę na mleku migdałowym z kiwi. Na obiad natomiast świetnie sprawdzi się zupa krem z cukinii, marchwi i selera oraz grillowane danie: kurczak z bakłażanem.
Jak długo stosować dietę FodMap?
Zasadniczy etap diety – czas, w którym wykluczasz ze swojego menu produkty bogate w FodMap, trwa zwykle około 8 tygodni. Po tym czasie możesz zacząć wprowadzać produkty z większą zawartością FodMap. Ważne jednak, abyś w tym czasie dokładnie obserwował reakcje własnego organizmu na nowe produkty. Takie postępowanie pozwoli Ci ostatecznie zweryfikować, które produkty powinieneś na stałe wykluczyć ze swojej diety, a które możesz spożywać bez obaw o wywołanie niepożądanych objawów.
Mój Dietetyk- Warszawa