Ocena ogólna produktu: 5/5
Skład w 100 g produktu:
Tłuszcz: 8g, w tym kwasy nasycone 3g
Węglowodany: 63g, w tym cukry 0,4g
Białko: 18g
Sód: 0,02g
Wartość energetyczna: 1754kJ (417 kcal)
Nasza opinia: Amarantus ekspandowany jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów i pełnowartościowego białka. Ze wszystkich zbóż amarantus ma najkorzystniejszy skład aminokwasowy, bogaty w lizynę i argininę. W jego składzie znajduje się dużo składników mineralnych. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak oraz więcej magnezu niż czekolada. Znajdziemy w nim także witaminy z gr. B i E. Poza tym jest bogaty w błonnik, który usprawnia pracę jelit, oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe. Amarantus nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.
Dietetyk radzi: Ziarna amarantusa świetnie sprawdzą się jako dodatek do musli i owsianek. Mogą posłużyć jako chrupiąca posypka. Doskonale smakują z jogurtem, kefirem lub mlekiem. Amarantus stanowi wartościowy dodatek do potraw wegetariańskich. Mieląc ziarna amarantusa otrzymamy mąkę. Nie powinna być ona zbyt długo przechowywana, ponieważ szybko ulega jełczeniu.
Cena: ok 7,20 zł
Amarantus ekspandowany – Amarello