Tarta jabłkowa

Tarty świetnie nadają się na kulinarne eksperymenty. Możemy przygotować je w wielu różnych wariantach, sprawiając, że będą bardziej lub mniej dietetyczne. Poniżej nasza propozycja nieco bardziej odchudzonej wersji - tarta jabłkowa z budyniem waniliowym.

Tarta jabłkowa

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 267 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcze: 13 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Błonnik: 3,6 g
  • Potas: 316 mg
  • Cynk: 1,3 mg
  • Magnez: 36 mg

Składniki na 8 porcji:

  • Składniki na spód:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej graham typ 1850 (200g)
  • 100g masła
  • 2 łyżki erytrytolu (20g)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 3 łyżki wody [zimnej] (30ml)
  • Składniki na wierzch:
  • 2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu (500 ml)
  • 1 budyń waniliowy [bez cukru] (40g)
  • 2 łyżki erytrytolu (20g)
  • 4 jabłka (800g)
  • pół łyżeczki cynamonu (2g)

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać. Następnie dodajemy erytrytol, masło (musi być zimne), proszek do pieczenia i żółtko, całość łączymy ze sobą. Kolejny krok to dodawanie zimnej wody i zagniatanie masy na gładkie ciasto. Uformowaną masę chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować i przełożyć na formę do tarty (najlepiej delikatnie posmarowanej masłem). Po przełożeniu ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

W czasie, gdy ciasto się piecze, możemy przygotować budyń i jabłka. Budyń należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając zamiast cukru erytrytolu. Jabłka należy pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry (nie obierając ich wcześniej). Następnie plasterki parzymy gotowaną wodą aby zmiękły.

Na upieczony spód tarty wylewamy przygotowany budyń, następnie układamy plasterki jabłek na kształt kwiatka. Całość należy delikatnie posypać cynamonem. Na wierzch możemy także dodać suszone owoce, orzechy. Ciasto ponownie pieczemy w 180 stopniach, tym razem 15 minut. Po upieczeniu ciasto możemy udekorować lukrem lub kolorową posypką.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka