Sałatka z grillowanym bakłażanem, halloumi i sosem czosnkowym

Pełen witamin i minerałów bakłażan zagościł na naszym talerzu. Witamina C, K, a także witaminy z grupy B, to nie wszystkie jego atuty. Wyrazisty i zdrowy posiłek.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 563 kcal
  • Białko: 25g
  • Tłuszcze: 35g
  • Węglowodany: 40g

Składniki na 1 porcję:

  • 2/3 bakłażana (150 g)
  • 2 plastry Halloumi (80 g)
  • 1 łyżki oliwy z oliwek (10 ml)
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
  • 1 łyżeczka majonezu (np. Wege) (10 g)
  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
  • 2 garście roszponki (50 g)
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki w proszku

Przygotowanie:

Bakłażan pokroić w plastry, posypać papryką i czosnkiem (najlepiej w proszku), następnie grillować na patelni grillowej lub zwykłej na rozgrzanej oliwie. Ser pokroić w plasterki i grillować bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (lub opiekaczu z opcją grilla). Bakłażan i ser ułożyć na talerzu z roszponką, dodać przekrojone pomidorki. Całość polać dressingiem: jogurt wymieszać z majonezem, dodać sok z cytryny, posiekany koperek, czosnek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.