Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 563 kcal
- Białko: 25g
- Tłuszcze: 35g
- Węglowodany: 40g
Składniki na 1 porcję:
- 2/3 bakłażana (150 g)
- 2 plastry Halloumi (80 g)
- 1 łyżki oliwy z oliwek (10 ml)
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
- 1 łyżeczka majonezu (np. Wege) (10 g)
- 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
- 2 garście roszponki (50 g)
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryki w proszku
Przygotowanie:
Bakłażan pokroić w plastry, posypać papryką i czosnkiem (najlepiej w proszku), następnie grillować na patelni grillowej lub zwykłej na rozgrzanej oliwie. Ser pokroić w plasterki i grillować bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej (lub opiekaczu z opcją grilla). Bakłażan i ser ułożyć na talerzu z roszponką, dodać przekrojone pomidorki. Całość polać dressingiem: jogurt wymieszać z majonezem, dodać sok z cytryny, posiekany koperek, czosnek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.