Pomidorowa pasta z soczewicy

Masz dość kanapek z serem i wędliną? Wypróbuj pastę z soczewicy z pomidorami! Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkom, takim jak oliwki czy szczypior.

Pomidorowa pasta z soczewicy

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Energia: 310 kcal
  • Białko: 15,3 g
  • Tłuszcze: 7,2 g
  • Węglowodany: 47,3 g

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kmin rzymski, sok z cytryny, pieprz czarny, wędzona papryka
  • szczypiorek i oliwki wg uznania

Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać na sicie, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1, ostudzić, następnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami, doprawić i gotowe!