Orientalna sałatka z soczewicą

Wprowadzenie soczewicy do jadłospisu pomoże zapobiec miażdżycy, nadciśnieniu, a także anemii. Zawiera wapń, magnez, sód oraz cynk.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 492 kcal
  • Białko: 18g
  • Tłuszcze: 25g
  • Węglowodany: 51g

Składniki na 1 porcję:

  • 1/4 szklanki soczewicy, czarnej (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
  • 3 plastry suszonych pomidorów (21 g)
  • 2 łyżki kaparów, z puszki (20 g)
  • 1/4 cebuli, czerwonej (30 g)
  • 1/4 łyżki miodu pszczelego (7 g)
  • 2 pomidorki koktajlowe (40 g)
  • 1/2 garści orzechów laskowych (15 g)
  • 2 garście rukoli (40 g)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (2 g)
  • 1 łyżeczka kolendry, suszonych liście (3 g)
  • 1 łyżeczka goździków, mielonych (3 g)
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej (2 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego (2 g)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny (3 ml)

Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać u gotować w 3 szklankach wody, ok. 15-20 minut, al-dente. Po ugotowaniu, ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Cebulę, natkę pietruszki i orzechy rozdrobnić/drobno pokroić. Soczewicę wymieszać z kaparami, pokrojonymi suszonymi pomidorami, natką pietruszki i orzechami. W niewielkim naczyniu przygotować sos: oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny i przyprawy, dokładnie wymieszać. Sałatkę wymieszać z sosem, na górze ułożyć rukolę i przekrojone na pół pomidorki.