Mrożone banany w polewie czekoladowo – orzechowej

Mrożone banany w polewie czekoladowo - orzechowej to świetna alternatywa dla lodów. Cieszą się uznaniem wśród osób, które z uwagi na zdrowie czy preferencje nie mogą spożywać nabiału.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 260 kcal
  • Białko: 6,1 g
  • Tłuszcze: 17,4 g
  • Węglowodany: 22,7 g

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g bananów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pasty orzechowej

Przygotowanie:

Czekoladę i pastę orzechową rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany pokroić na pół, następnie nadziać na patyczki do lodów lub szaszłyków. Zanurzyć w polewie. Położyć na kratce, aby polewa zastygła. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin.