Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 149 kcal
- Białko: 9g
- Tłuszcze: 2g
- Węglowodany: 24g
Składniki na 8 porcji:
- 8 i 1/3 plastra sera twarogowego, chudego (250 g)
- 1 jajo, kurze (50 g)
- 1/5 szklanki mąki orkiszowej, jasnej , typ 700 (50 g)
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, typ 2000 (80 g)
- 5 i 3/4 łyżeczki ksylitolu (40 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- 4 łyżki marmolady (100 g)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mąkami, ksylitolem, olejem i proszkiem do pieczenia. Ręką lub mikserem wyrobić ciasto. Następnie Z ciasta odrywać po kawałku, uformować kulkę, rozpłaszczyć lub rozwałkować, na środek nałożyć marmoladę, ciasto zagnieść do środka i uformować kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut.