
Przygotowanie:
Zbliżające się święta to doskonała okazja, by wspólnie z całą rodziną spędzić czas przygotowując bożonarodzeniowe pierniczki. Poniższy przepis to propozycja dla osób, które nie mogą spożywać produktów z mąk glutenowych. Gotowe pierniczki są delikatne, miękkie, a ich smak nie odbiega od smaku tych tradycyjnie sporządzanych z mąki pszennej.
Przepis na ok. 70 – 80 sztuk pierników, jedna porcja (3 pierniczki) to ok. 141 kcal
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej (+ mąka do podsypania przy wałkowaniu)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 70 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 90 g cukru białego
- 2 duże jajka
- 80 g miodu
- 13 g przyprawy do pierników (można ją również zrobić samemu)
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Przygotowanie:
W rondlu rozpuszczamy masło, miód oraz cukier. Do miski wsypujemy mąki, przyprawę do pierników, cynamon, sodę, cukier waniliowy i odrobinę soli. Dodajemy roztopione masło z dodatkami i roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto, następnie owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie godziny ciasto wyjmujemy i dzielimy na części. Każdą część cienko rozwałkowujemy i foremkami wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Pierniczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 7- 8 minut.
Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia www.sprawdzonakuchnia.pl