Jajka po turecku

Znudziła Ci się jajecznica czy klasyczny omlet? W takim razie mam dla Ciebie super pomysł na jajka po turecku. Idealne połączenie jajek, sosu czosnkowego i ostrego chili.

Dietetyk online

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 589 kcal
  • Białko: 29,6 g
  • Tłuszcze: 32 g
  • Węglowodany: 52,3 g

Składniki na 1 porcję:

  • Skyr (75g - ½ opakowania)
  • Czosnek (10g - 4 ząbki)
  • Ocet jabłkowy (25g - 2 łyżki)
  • Jaja kurze całe (120g - 2 sztuki)
  • Papryczka chili (5g - ¼ sztuki)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Bułki grahamki (70 g - 1 sztuka)
  • Masło (10 g - 1 łyżka)

Przygotowanie:

Połowę czosnku rozgniatamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sól i trochę pieprzu. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem octu jabłkowego, wbijamy jajka i gotujemy przez 2-3 minuty. Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną papryczkę chilii. Do miseczki nakładamy przygotowany sos czosnkowy, ugotowane jajka i całość polewamy przygotowanym masłem z chili. Na sam koniec kroimy bułkę, nacieramy ją czosnkiem i skrapiamy całość oliwą. Całość posypać posiekaną pietruszką.