Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 295 kcal
- Białko: 13g
- Tłuszcze: 13g
- Węglowodany: 31g
Składniki na 4 porcje:
- 8 i 2/3 łyżki mąki orkiszowej (130 g)
- 1/2 szklanki mleka 2% (120 ml)
- 1 jajo, kurze (50 g)
- 2 i 1/2 łyżki kukurydzy, konserwowej (50 g)
- 2 plastry sera mozzarella (60 g)
- 2 łyżki sera grana padano (20 g)
- 1 i 1.3 plastra pomidorów suszonych, w oleju (10 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 ml)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- 2 łyżeczki natki pietruszki (6 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, następnie przelać do mąki. Dokładnie wymieszać. Szynkę drobno pokroić, kukurydze odsączyć, pomidory suszone pokroić w drobne paski, natkę i bazylię posiekać. Dodać do masy. Dosypać starte na tarce sery. Piec w gofrownicy.