Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 67 kcal
- Białko: 1g
- Tłuszcze: 5g
- Węglowodany: 6g
Składniki na 31 porcji:
- 1 i 1/2 woreczka kaszy jaglanej (150 g)
- 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego (400 ml)
- 3/4 szklanki wody (200 ml)
- 1 i 1/2 łyżka oleju kokosowego (15 g)
- 5 i 3/4 łyżeczki ksylitolu (40 g)
- 10 łyżek wiórek kokosowych ( 60 g)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Mleko kokosowe i wodę wlać do garnka, następnie dodać odcedzoną kaszę oraz ksylitol. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż wchłonie cały płyn, stale mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Do ugotowanej kaszy dodać olej kokosowy oraz połowę wiórków kokosowych (druga połowa będzie do obtoczenia kulek) i wymieszać. Całość zblendować. Przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z masą i odstaw do wystudzenia, a następnie do lodówki. Ręką formować kulki, a do środka wcisnąć migdał. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych.