Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 265 kcal
- Białko: 4g
- Tłuszcze: 16g
- Węglowodany: 28g
Składniki na 2 porcje:
- 2/3 garści daktyli, suszonych (25 g)
- 3/4 łyżki masła orzechowego (15 g)
- 5 łyżek mleczka kokosowego (50 ml)
- 1 i 1/4 łyżki mascarpone (30 g)
- 1/4 banana (35 g)
- 1/2 kostki czekolady ( 5 g)
- 5 łyżek granoli czekoladowej (30 g)
Przygotowanie:
Karmel: Daktyle suszone zalać wrzątkiem, ostawić pod przykryciem na kilka minut, następnie odlać wodę i daktyle zblendować z masłem orzechowym. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody.
Biała masa: samą gęstą część mleczka kokosowego ubić, następnie dodać mascarpone i delikatnie zmiksować do połączenia składników.
Na spód szklanki wyłożyć granolę. Następnie plastry banana, dodać połowę białej masy, następnie karmel i resztę białej masy, Posypać startą czekoladą.