Drożdżowe pierogi z ciecierzycą i kalafiorem

Każdy z nas ma swój ulubiony farsz do pierogów - kapusta i grzyby, ruskie, z mięsem, czy te na słodko. Dziś proponuję mały twist, czyli zamiana ciasta na drożdżowe, zamiast gotowania - pieczenie i orientalny farsz z ciecierzycy i kalafiora, pachnący aromatycznym curry.

plan żywieniowy

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia 122 kcal
  • Białko: 4g
  • Tłuszcze: 2g
  • Węglowodany: 22g

Składniki na około 20 pierogów:

  • Ciasto drożdżowe:
  • Mąka pszenna (500g - 3 szklanki)
  • Drożdże suszone (7g - 1 paczka)
  • Sól (10g - 2 łyżeczki)
  • Woda (350g - 1 ¼ szklanki)
  • Oliwa z oliwek (10g - 2 łyżeczki)
  • Farsz:
  • Ugotowana ciecierzyca (200g - 1 ¼ szklanki)
  • Kalafior (100g)
  • Cebula (50g - ¼ cebuli)
  • Czosnek (10g - 2 ząbki)
  • Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
  • Passata pomidorowa (480g - 2 szklanki)
  • Przyprawa curry (5g - 1 łyżeczka)
  • Pierogi posmarować jajkiem i posypać sezamem.

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta – Połączyć mąkę, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wodę. Zagniatać przez 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek i zagnieść dodatkowe 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

Farsz – Ciecierzycę ugotować. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać ciecierzycę i drobno pokrojonego kalafiora. Wymieszać z curry i passatę pomidorową. Gotować 15-20 minut.

Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz i lepić pierogi. Gotowe pierogi posmarować jajkiem i posypać sezamem.

Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 25 do 30 minut lub do momentu, aż pierogi staną się złotobrązowe. Ostudzić na metalowej kratce przez 10-15 minut.