Przygotowanie:
Lubię gotować, eksperymentować i rozkoszować się smakami, czasami
stworzę prawdziwe kulinarne arcydzieło, kulinarne cudo, dania zazwyczaj
są szybkie, proste jak również pracochłonne.
Makaron Conchiglioni jest gościem w moim domu. Bardzo go lubię, ale
sporadycznie przygotowuję, bo przysmak jest pracochłonny ale świetnie
smakuje. Oczywiście muszle
można nadziewać czym się tylko chce ja nadziewam:
kalafiorem, ryżem, marynowanymi pieczarkami, czosnkiem i koperkiem.
Warzywa też można zmieniać wg uznania.
Składniki na 3-4 porcje:
- 16-20 dużych muszli makaronowych(conchiglioni)
- 6-8 łyżek oleju do ugotowania muszli
Farsz:
- 1 mały kalafior
- 3 marynowane pieczarki
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 5 ząbków czosnku
- 1 koperek
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- przyprawy;sól, pieprz, zioła
Przygotowanie:
Pierwszą czynnością jest ugotowanie muszli w osolonej wodzie (gotować
około 5 minut) z dodatkiem oleju.
Następnie ugotować małego kalafiora w osolonej wodzie – gotować około
od 5 do 10 minut oraz ugotować ryż.
Kolejnym etapem jest skrojenie zimnego kalafiora, marynowanych pieczarek,
koperku, czosnku, następnie dodać przyprawy i wlać jogurt – wszystko
delikatnie wymieszać.
Każdą muszlę nadziewać farszem, można posypać ziołami.
Podawać na zimno.
Smakuje rewelacyjnie.
Przepis autorstwa Pani Konstancji