Conchiglioni – przepis czytelnika

Conchiglioni

Przygotowanie:

Lubię gotować, eksperymentować i rozkoszować się smakami, czasami
stworzę prawdziwe kulinarne arcydzieło, kulinarne cudo, dania zazwyczaj
są szybkie, proste jak również pracochłonne.

Makaron Conchiglioni jest gościem w moim domu. Bardzo go lubię, ale
sporadycznie przygotowuję, bo przysmak jest pracochłonny ale świetnie
smakuje. Oczywiście muszle
można nadziewać czym się tylko chce ja nadziewam:
kalafiorem, ryżem, marynowanymi pieczarkami, czosnkiem i koperkiem.
Warzywa też można zmieniać wg uznania.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 16-20 dużych muszli makaronowych(conchiglioni)
  • 6-8 łyżek oleju do ugotowania muszli

Farsz:

  • 1 mały kalafior
  • 3 marynowane pieczarki
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 koperek
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • przyprawy;sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:

Pierwszą czynnością jest ugotowanie muszli w osolonej wodzie (gotować
około 5 minut) z dodatkiem oleju.
Następnie ugotować małego kalafiora w osolonej wodzie – gotować około
od 5 do 10 minut oraz ugotować ryż.
Kolejnym etapem jest skrojenie zimnego kalafiora, marynowanych pieczarek,
koperku, czosnku, następnie dodać przyprawy i wlać jogurt – wszystko
delikatnie wymieszać.

Każdą muszlę nadziewać farszem, można posypać ziołami.

Podawać na zimno.

Smakuje rewelacyjnie.

Przepis autorstwa Pani Konstancji