Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 133 kcal
- Białko: 3,53 g
- Tłuszcze: 7 g
- Węglowodany: 25,8 g
Składniki na keksówkę o dł. 22-26 cm, około 15 porcji:
- 210 g Mąka orkiszowa jasna
- 175 g Erytrol
- 30 g Kakao naturalne
- 5 g Soda oczyszczona
- 200 g Sok pomarańczowy
- 30 g Olej rzepakowy
- 5 g Ocet jabłkowy
- Gorzka czekolada do polewy, łyżka mleka roślinnego lub krowiego, płatki migdałowe do dekoracji, szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, erytrol, kakao i sodę wsypać do miski i wymieszać, następnie wlać delikatnie mokre składniki, wymieszać szpatułką aż ciasto będzie lśniące. Keksówkę wyłożyć papierem, następnie wlać ciasto, piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką mleka. Polewą posmarować ciasto, udekorować płatkami migdałowymi.