Chaczapuri

Przepyszne, sycące i bardzo serowe danie. To jeden z najpopularniejszych przepisów kuchni gruzińskiej.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 812 kcal
  • Białko: 40 g
  • Tłuszcze: 25g
  • Węglowodany: 100 g

Składniki na 2 porcje:

  • Mąka pszenna (250 g - 1 większa szklanka)
  • Drożdże (15g - ⅕ opakowania)
  • Ciepła woda (150 g - ⅔ szklanki )
  • Cukier (3 g - ½ łyżeczki)
  • Sól (5g - 1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Szpinak (100 g - ½ opakowania)
  • Ser ricotta (80 g - 4 łyżki)
  • Ser feta (80 g - 4 plastry)
  • Ser, Gouda tłusty (50 g - 5 łyżek)
  • Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki)
  • Szczypiorek (20 g - 1 łyżka)

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować rozczyn. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać sól i dodać rozczyn. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez minimum 15 minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po upływie tego czasu należy podzielić na dwa równe kawałki, z których należy uformować kulę. Należy je odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie w miseczce należy wymieszać fetę, ricottę z drobno pokrojonym szpinakiem. Na rozwałkowany placek wyłożyć starty ser, po czym należy podwinąć ciasto z obu stron. Górę placka należy zwinąć do siebie i połączyć, to samo należy zrobić z dołem ciasta. Na środek wyłożyć przygotowany farsz szpinakowo-serowy. Tak przygotowane chaczapuri należy piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut. Po upływie tego czasu na środek należy wbić surowe jajko i dalej zapiekać do momentu aż jajka będą ścięte. Podawać ze świeżym szczypiorkiem.