Bułeczki bao bao z szarpanym kurczakiem i mnóstwem warzyw

Węglowodany to kluczowy substrat energetyczny dla naszego organizmu. Dostarczają energię niezbędną dla pracy mózgu oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 443 kcal
  • Białko: 27g
  • Tłuszcze: 5g
  • Węglowodany: 77g

Składniki na 3 porcje:

  • 8 i 2/3 łyżki mąki pszennej, typ 1850 (130 g)
  • 8 i 1/3 łyżki mąki, typ 550 (100 g)
  • 3/4 łyżeczki ksylitolu (5 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
  • 1/8 kostki drożdży piekarskich (10 g)
  • 1/4 szklanki mleka, 2% (60 ml)
  • 1/3 szklanki wody (100 ml)
  • 3/4 łyżeczki octu ryżowego (5 ml)
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego (5 ml)
  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 4 łyżeczki sosu sojowego (20 g)
  • 1 i 1/4 pomidora (200 g)
  • 1 ogórek (200 g)
  • 3/4 sałaty rzymskiej (300 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka szczypiorku (5 g)
  • 1/2 łyżki sosu barbecue (10 g)

Przygotowanie:

Suche składniki umieścić W misce. Drożdże wraz z szczyptę ksylitolu rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut. Następnie zaczyn, ocet i wodę dodać do miski. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Przykryć ściereczką odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać niego okręgi, pozostawić do podrośnięcia. Wewnętrzną część posmarować delikatnie olejem i zgiąć na pół. W koszyczku do gotowania na parze ułożyć papier do pieczenia, a na nim bułeczki. Parować przez 8 minut z każdej strony.

Mięso: Kurczaka natrzeć miodem i sosem sojowym. Dusić na patelni przez 20 minut. Lekko przestudzone mięso poszarpać na kawałki. Warzywa pokroić według uznania.

Po uparowaniu bułeczek otworzyć każdą z nich i wypełnić kurczakiem, świeżymi warzywami, posypać szczypiorkiem.