Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 300 kcal
- Białko: 13g
- Tłuszcze: 7g
- Węglowodany: 54g
Składniki na 3 porcje:
- 1 i 1/3 fasoli czerwonej, odsączonej (240 g)
- 2 sztuki jaj kurzych (100 g)
- 1 sztuka banana (120 g)
- 7 i 1/4 łyżki ksylitolu (50 g)
- 1 i 1/2 łyżki kakao 16% (15 g)
- 2/3 łyżki płatków migdałów (10 g)
- 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
- 1 i 1/3 garści malin (100 g)
- 1 garść winogron (70 g)
Przygotowanie:
Fasolę dokładnie przepłukać i i przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelać do formy keksówki i umieścić w piekarniku na 40 do 60 minut w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawi).