Brownie z cukinii

Brownie z cukinii - sprawdź jak szybko je wykonać! Zasmakuje każdemu!

Zdrowe odżywianie

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 230 kcal

Składniki na 10 porcji:

  • 300 g Cukinia
  • 130 g Mąka orkiszowa
  • 130 g Mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • 60 g Olej rzepakowy
  • 2 szt. Jaja kurze całe
  • 70 g Ksylitol
  • 25 g Kakao naturalne w proszku
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka), soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Polewa: 50 g Czekolada gorzka 70%
  • 10 g Masło
  • 10 g Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Mąki, ksylitol, proszek, sodę i kakao wymieszać. Jaja zmiksować z olejem. Cukinię zetrzeć na tarce.
Do suchych składników dodać mokre, dodać cukinię. Wymieszać. Przelać do tortownicy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut.

Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, posypać wiórkami.