Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 230 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 300 g Cukinia
- 130 g Mąka orkiszowa
- 130 g Mąka orkiszowa pełnoziarnista
- 60 g Olej rzepakowy
- 2 szt. Jaja kurze całe
- 70 g Ksylitol
- 25 g Kakao naturalne w proszku
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka), soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- Polewa: 50 g Czekolada gorzka 70%
- 10 g Masło
- 10 g Wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Mąki, ksylitol, proszek, sodę i kakao wymieszać. Jaja zmiksować z olejem. Cukinię zetrzeć na tarce.
Do suchych składników dodać mokre, dodać cukinię. Wymieszać. Przelać do tortownicy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut.
Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, posypać wiórkami.