Pytanie o dietę Dr Dukana

Pytanie: Ostatnio udało mi się zgubić 5kg na diecie białkowej doktora Dukana.
Koleżanka próbuje mnie przekonywać że dieta ta jest niezdrowa
(usłyszała tak od swojego lekarza), sama jednak nie bardzo wie
dlaczego. Dr Dukan zapewnia w swojej książce że dieta ta dostarcza
organizmowi wystarczającą ilość witamin. Czy rzeczywiście są jakieś
skutki uboczne stosowania takiej diety? Bardzo proszę o odpowiedź bo
nie wiem czy dalej bez obaw mogę kontynuować tą dietę

Odpowiedź: Dieta proteinowa, zwana również dietą białkową, którą opracował
Francuz, dr Pierre Dukan, jest ostatnio chyba najbardziej popularnym
sposobem walki z nadwagą. Praktycznie każda nowa koncepcja sposobu
odżywiania się przechodzi swój okres sławy – przypomnijmy sobie ilu
fanów zyskała na przykład dieta Kwaśniewskiego (wysokotłuszczowa),
Plaż Południowych (South Beach), dieta Slim-line lub Cambridge (z
posiłkami w formie sproszkowanej), dieta niełączenia czy dieta zgodna
z grupą krwi. A tak na prawdę ilu ludzi tyle powinno być teorii
dlatego że każdy z nad ma trochę inny organizm, inny tryb życia i inne
potrzeby.

Dieta dr Dukana jest bez wątpienia skuteczną dietą odchudzającą, zwłaszcza w
początkowym okresie odchudzania, w pierwszej fazie, która jest
ubogoenergetyczna. Pierwsza faza jest niestety również najmniej zdrowa
– ogranicza bowiem żywność jedynie do produktów białkowych, takich jak
mięso, ryby, jaja i sery. Przy takim jadłospisie około 65-75% energii
pochodzi z białka, a ilość zdrowa, zalecana przez Światową Organizację
Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia, to 12-16%. Ilość taka może
doprowadzić do zbyt dużego zakwaszenia organizmu, podnosi ryzyko
chorób nerek. Wyeliminowanie warzyw i owoców skutkuje natomiast
niedoborem niektórych witamin. Dieta ogranicza również spożycie
tłuszczy roślinnych, co może doprowadzić do niedoborów witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach i zaburzeń w gospodarce lipidowej. Błędem
jest również ograniczenie do zera spożywania produktów z węglowodanów
złożonych, takich jak pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, brązowy
ryż i makaron razowy, pozbawiamy się w ten sposób cennego dla nas
błonnika i źródła węglowodanów, których potrzebujemy do sprawnego
funkcjonowania mózgu i mięśni.

Dłuższe kontynuowanie diety jest więc niebezpieczne, grozi
chronicznymi zaparciami, a co za tym idzie chorobami jelit, nawet
nowotworowymi. Zalecałabym powrót do racjonalnej diety, bogatej w
warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe, ewentualnie z lekko
zwiększoną ilością białka by utrzymać lekko podniesiony poziom
metabolizmu. Przy zwiększaniu ilości białka w diecie proszę pamiętać o
wypijaniu dużej ilości płynów, powyżej 2 litrów na dobę.