Drugie śniadanie – pakowane „z głową” i miłością

Często słyszy się, ze śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest to prawdą, zwłaszcza w przypadku dzieci, które czeka wzmożony wysiłek fizyczny i umysłowy. Dlatego też niezwykle istotne jest by przygotowywać naszym pociechom śniadania (zarówno pierwsze, jak i drugie), które nie tylko dostarczą energii, ale również białka, witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu.

Zabiegani rodzice coraz częściej o tym zapominają. Wybierają łatwiejszą drogę – dają dzieciom kieszonkowe na zakupy w szkolnym sklepiku. Maluchy żywią się wtedy głównie chipsami, batonikami
i słodkimi napojami, czego rezultatem jest często nadwaga i niedożywienie białkowe.

Może warto zatem poświęcić kilka chwil i zapakować dziecku pożywny szkolny posiłek? Jego bazę
może stanowić pełnowartościowa kanapka. Powinno znaleźć się w niej białko, pochodzące z dobrej
wędliny, mięsa, sera, jaj lub ryb. Dzięki mięsu dostarczymy dodatkowo witamin z grupy B, dzięki
serom – wapń, a dzięki tłustym rybom niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Kanapkę ożywią
kolorowe warzywa, takie jak sałata, papryka, pomidory czy ogórki, jednocześnie zapewniając
dowóz składników mineralnych i witamin. Możemy je również podać w formie sałatki, opcjonalnie z
dressingiem na bazie oliwy z oliwek dla wzbogacenia smaku i wartości energetycznej.

Jako przekąskę zaproponujmy dzieciom owoce. Mogą to być łatwe w transporcie jabłka, banany,
winogrona, mandarynki. Dla urozmaicenia owocowego menu, warto stworzyć od czasu do czasu
sałatkę owocową, owocowe szaszłyki lub koktajl mleczny. Innym pomysłem są marchewki w postaci
paluszków z dipem jogurtowym. Taką przekąską Twój maluch będzie mógł łatwo podzielić się z
przyjaciółmi. Kolejną alternatywą chipsów i czekoladek są niesolone orzechy, pestki słonecznika, dyni
i suszone owoce – bomba żelaza i witamin z grupy B. Nie zapominajmy też o deserach mlecznych (ze
względu na wapń i ryboflawinę). Tych nie musimy przyrządzać, bo znajdziemy ich wiele w sklepach.
Wybierzmy po prostu lubiany przez dziecko serek homogenizowany, jogurt lub kefir i włóżmy do
pudełka ze śniadaniem.

Do picia dajmy dziecku wodę mineralną, dobrej jakości sok owocowy lub pitny jogurt. Unikajmy
napojów gazowanych, ponieważ nie wnoszą one żadnych wartości odżywczych. Utrudniają one
jedynie trawienie i wchłanianie pokarmów.

Aby zachęcić dziecko do zabierania domowego posiłku do szkoły, kupmy mu kolorowy plecak na
drugie śniadanie. Producenci oferują obecnie wiele ich rodzajów. Często zawierają one specjalne
pudełka i butelki które są szczelne, wygodne w użyciu i uwielbiane przez maluchy ze względu na
nadrukowane postacie z bajek.

Pamiętaj również, że wzorce żywieniowe kształtują się w wieku szkolnym. Przygotowując swojemu
dziecku zdrowe śniadania przyzwyczajasz je do rozsądnego odżywiania, za co na pewno będzie
wdzięczne Ci w przyszłości.

O autorce tekstu


Dietetyk
Katarzyna Szatkowska
Studentka ostatniego roku Technologi Żywności i Żywienie Człowieka, specjalność Dietetyka; Absolwentka Biotechnologi, tytuł licencjata z wyróżnieniem, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu