Czy można świętować i cieszyć się przepysznymi potrawami świątecznymi nie przysparzając sobie dodatkowych kilogramów? Ależ tak! Podpowiem Ci jak to zrobić.
1. Zaplanuj wielkanocne menu. W dobrze przemyślanym jadłospisie mogą znaleźć się wszystkie tradycyjne wielkanocne potrawy. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że niektóre z nich są dużo bardziej kaloryczne niż inne.
Oto kaloryczność najbardziej popularnych polskich dań wielkanocnych (100 gram potrawy):
- Babka drożdżowa – 308 kcal
- Bigos – 119 kcal
- Jajka w majonezie – 306 kcal
- Mazurek – 425 kcal
- Pasztet pieczony – 394 kcal
- Rzeżucha – 18 kcal
- Sałatka jarzynowa z majonezem – 192 kcal
- Żurek z kiełbasą – 94 kcal
- Sernik wiedeński – 333 kcal
Kiełbasa biała – 323 kcal
Przedstawiamy również kaloryczność poszczególnych alkoholi:
- Wódka czysta (50 ml) – 110 kcal
- Koniak (50 ml) – 160 kcal
- Whisky (30 ml) – 65 kcal
- Wino białe wytrawne (120 ml) – 80 kcal
- Wino białe półwytrawne (120 ml) – 90 kcal
- Wino białe słodkie (120 ml) – 110 kcal
- Wino czerwone wytrawne (120 ml) – 80 kcal
- Wino czerwone półsłodkie (120 ml) – 90 kcal
- Wino czerwone słodkie (120 ml) – 110 kcal
2. Pamiętaj o umiarkowanych porcjach. Kosztowanie małych porcji ulubionych potraw sprawi CI wielką przyjemność i nie będzie skutkować świątecznym przejedzeniem oraz po świątecznymi dodatkowymi kilogramami.
3. Jedz wolno i gryź małe kęsy, pamiętaj, że proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej.
4. Zamiast sięgać po drugi kawałek ciasta lepiej sięgnij po owoc, zaoszczędzając w ten sposób sporo kalorii i uczucia ciężkości.
5. Nie głodź się przed planowanym świętowaniem i zachowaj stałe godziny posiłków. Głód sprzyja objadaniu.
6. Ruszaj się gdy tylko nadarzy się ku temu okazja. Bądź wyjątkowo pomocny w nakrywaniu stołu, noszeniu półmisków i zmywaniu. Po rodzinny śniadaniu wybierz się na spacer lub pobiegaj, rozkoszując się wiosennym powietrzem i ciesz się świątecznym czasem!
7. Pamiętaj, że to my sami tworzymy tradycje naszych domów, mądrze inspirowani przez te wyniesione z domu rodzinnego, ale nie zdeterminowani przez nie.
8. Jeśli na stole goszczą potrawy wysokokaloryczne lub tłuszczowe – wybierz maksymalnie 2 dania, sięgnij po ½ porcji i pamiętaj, aby towarzyszyły im warzywa i owoce, które wypełnią żołądek.
9. Smakuj wszystko w małych ilościach lub tylko to co lubisz, aby zaspokoić ciekawość smakową. Próbując się powstrzymać wzmagasz jedynie chęć skosztowania.
10. Przygotowując świąteczne smakołyki pamiętaj, że możesz wykonać je w ‘lżejszych wersjach’. Przekonaj się, że niskokaloryczne potrawy są równie pyszne 🙂 Mnóstwo inspiracji znajdziesz w bezpłatnym, Wielkanocnym Ebook’u przygotowanym przez dietetyków Poradni Mój Dietetyk. Piękne zdjęcia na pewno przekonają Ciebie do wypróbowania niejednego przepisu. A wyliczone kaloryczności poszczególnych dań pomogą w opracowaniu idealnego świątecznego menu.
A gdy mimo powyższych rad dopadnie nas uczucie przejedzenia? Oto sprawdzone, domowe sposoby, które pomogą Ci usprawnić proces trawienny przewodu pokarmowego:
Herbatka ziołowa – przygotuj napar sporządzony z mieszaniny ziół, dodawaj po łyżeczce: mięty, kocimiętki, melisy, nagietka, rozmarynu, kopru włoskiego oraz szałwii. Łyżkę stołową mieszaniny zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut. Tak sporządzony napar minimalizuje uczucie wzdęcia po obfitym posiłku.
Napój miodowo – jabłkowy – na bazie miodu oraz czerwonej herbaty z dodatkiem octu jabłkowego, a także suszonych jabłek i cytryny. Pokrojono drobno jabłka dodaj do mocnego naparu herbacianego, a następnie łyżkę octu jabłkowego. Jak wywar przestygnie dodaj łyżkę miodu i plasterek cytryny.
Pożegnaj uciążliwe uczucie przejedzenia i ciesz się świąteczną, rodzinną atmosferą, pełen energii!
Justyna Walerowska-Madej
dietetyk