Sezon na czarną porzeczkę trwa. Jednak nie jest tak popularna jak truskawki czy czereśnie.
Małe czarne kuleczki zostały docenione już w XVII w., ze względu na ich właściwości zdrowotne i wysoką wartość odżywczą. Okrzyknięto je mianem “eliksiru młodości”.
Czarna porzeczka jest uznawana za najlepsze źródło witaminy C, w 100g tych owoców znajduje się aż 180mg wit. C, co stanowi 258% dziennego zapotrzebowania człowieka. Jedynie owoce róży, zawierają więcej wit.C .
W tych czarnych kulkach mocy, znajdziemy także witaminy z gr. B, witaminę A, biotynę i kwas foliowy. Ponadto sporo składników mineralnych tj.: magnez, wapń, potas i żelazo. Natomiast wysoka zawartość flawonoidów i antocyjanów sprawia, że chronią nas przed działaniem wolnych rodników tlenowych, a tym samym obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Czarna porzeczka doskonale sprawdzi się jako składnik wielu koktajli, deserów i konfitur.
W upalne letnie dni można zrobić smaczne lody bananowo-porzeczkowe, wystarczy wcześniej zamrozić owoce i zmiksować za pomocą blendera lub przygotować smakową wodę z dodatkiem czarnej porzeczki, truskawek, cytryny i listka mięty.