Przygotowanie:
Poniższy przepis to propozycja na obiad wegetariański – mimo iż bez mięsa, będzie smakował również jego zwolennikom. Dzięki użytym przyprawom risotto jest bardzo aromatyczne, a marynowana dynia nadaje potrawie bardzo oryginalny smak.
Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 400 kcal
Składniki:
- 100 g ryżu brązowego
- 100 g soczewicy zielonej (lub czerwonej)
- 120 g marynowanej dyni
- 50 g pietruszki (korzeń)
- 10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
- natka pietruszki
- kumin (kmin rzymski)
- curry lub kurkuma
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Soczewicę gotujemy do miękkości, po ugotowaniu przepłukujemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ryż, soczewicę, drobno posiekany korzeń pietruszki i pokrojoną w kostkę marynowaną dynię. Przyprawiamy kuminem, ziołami prowansalskimi, świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Podsmażamy ok. 5 minut. Danie podajemy posypane curry lub kurkumą oraz posiekaną natką pietruszki.