Risotto z soczewicą, marynowaną dynią i kuminem

Risotto z soczewicą, marynowaną dynią i kuminem

Przygotowanie:

Poniższy przepis to propozycja na obiad wegetariański – mimo iż bez mięsa, będzie smakował również jego zwolennikom. Dzięki użytym przyprawom risotto jest bardzo aromatyczne, a marynowana dynia nadaje potrawie bardzo oryginalny smak.

Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 400 kcal

Składniki:

  • 100 g ryżu brązowego
  • 100 g soczewicy zielonej (lub czerwonej)
  • 120 g marynowanej dyni
  • 50 g pietruszki (korzeń)
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
  • natka pietruszki
  • kumin (kmin rzymski)
  • curry lub kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Soczewicę gotujemy do miękkości, po ugotowaniu przepłukujemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ryż, soczewicę, drobno posiekany korzeń pietruszki i pokrojoną w kostkę marynowaną dynię. Przyprawiamy kuminem, ziołami prowansalskimi, świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Podsmażamy ok. 5 minut. Danie podajemy posypane curry lub kurkumą oraz posiekaną natką pietruszki.

risotto600px