Przygotowanie:
Jesień to dla miłośników gotowania niekwestionowany czas dyni. To uniwersalne i niskokaloryczne warzywo można przygotowywać na wiele sposobów. Poniższy przepis to propozycja na tzw.: danie jednogarnkowe, w którym dynia stanowi bazę potrawy. Smacznego!
Przepis na 4 porcje, jedna porcja to ok. 350 kcal
Składniki:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
- 500 g bulionu warzywnego z kostki (najlepiej ekologiczny, bez glutenu dla osób na diecie bezglutenowej), bulion można przygotować również tradycyjnie
- 500 g dyni – obranej bez nasion
- 300 g ziemniaków
- 100 g soczewicy zielonej
- 50 g oliwek zielonych bez pestek
- 5 g mąki ziemniaczanej
- czosnek (1 duży ząbek lub 2 małe)
- kmin rzymski (kumin) całe nasiona – 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka, po ugotowaniu przekładamy ją na durszlak. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Do garnka wrzucamy rozgnieciony czosnek, kmin, listki rozmarynu, ziarenka pieprzu, ziemniaki i pokrojoną w kostkę dynię. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 10 -15 minut pod przykryciem, tak by warzywa się nie rozgotowały. Mięso z piersi kurczaka nacieramy pieprzem, odrobiną soli i kroimy w ok. 3 cm kawałki. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem z warzywami, tak by całe było przykryte. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po pieczeniu wykładamy kurczaka (można go zostawić w jeszcze ciepłym piekarniku) i przekładamy bulion z warzywami z powrotem do garnka na kuchenkę. Gotujemy bulion, by zredukować go o połowę – można również dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimniej wodzie i ponownie zagotować– danie będzie bardziej gęste. Do bulionu dodajemy ugotowaną soczewicę, oliwki i kurczaka, danie podgrzewamy i podajemy na stół.