Placuszki z cukinii z sosem koperkowo – orzechowym

Placuszki z cukinii z sosem koperkowo – orzechowym

Przygotowanie:

Poniższy przepis to propozycja na zdrową wersję smażonych placków ziemniaczanych. Podstawą ciasta jest niskokaloryczna cukinia, a zamiast tłustego sosu, użyjemy jogurtu naturalnego z dodatkiem orzechów włoskich, koperku, ogórka i przypraw. Smacznego!

Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 400 kcal

Składniki:

Ciasto:

  • 340 g cukinii
  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 10 g oleju rzepakowego (jeśli smażymy na patelni beztłuszczowej nie dodajemy oleju)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 150 ml jogurtu
  • 100 g świeżego ogórka
  • 20 g orzechów włoskich
  • koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • ewentualnie chilli w proszku

Przygotowanie:

Ciasto:

Cukinię po obraniu ucieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie rozbijamy jajka, oddzielając żółtko od białka. Do utartej cukinii dodajemy żółtka, mąkę, otręby oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do cukinii, delikatnie mieszając składniki, by białko nie opadło. Z gotowego ciasta smażymy placuszki, najlepiej na patelni beztłuszczowej.

Sos:

Orzechy zalewamy gorącą wodą i chwilę moczymy. Ogórka obieramy, ucieramy na tarce i dodajemy do jogurtu razem z posiekanym koperkiem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Orzechy wyjmujemy z wody, siekamy i dodajemy do reszty składników. Sos przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem (możemy też dodać odrobinę chilli) i przystrajamy gałązką koperku.

Danie, z drobnymi zmianami, wykonane na podstawie przepisu z bloga www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com

cukinia