Przygotowanie:
Poniższy przepis to propozycja na zdrową wersję smażonych placków ziemniaczanych. Podstawą ciasta jest niskokaloryczna cukinia, a zamiast tłustego sosu, użyjemy jogurtu naturalnego z dodatkiem orzechów włoskich, koperku, ogórka i przypraw. Smacznego!
Przepis na 2 porcje, 1 porcja to ok. 400 kcal
Składniki:
Ciasto:
- 340 g cukinii
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 10 g oleju rzepakowego (jeśli smażymy na patelni beztłuszczowej nie dodajemy oleju)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Sos:
- 150 ml jogurtu
- 100 g świeżego ogórka
- 20 g orzechów włoskich
- koperek
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- ewentualnie chilli w proszku
Przygotowanie:
Ciasto:
Cukinię po obraniu ucieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie rozbijamy jajka, oddzielając żółtko od białka. Do utartej cukinii dodajemy żółtka, mąkę, otręby oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do cukinii, delikatnie mieszając składniki, by białko nie opadło. Z gotowego ciasta smażymy placuszki, najlepiej na patelni beztłuszczowej.
Sos:
Orzechy zalewamy gorącą wodą i chwilę moczymy. Ogórka obieramy, ucieramy na tarce i dodajemy do jogurtu razem z posiekanym koperkiem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Orzechy wyjmujemy z wody, siekamy i dodajemy do reszty składników. Sos przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem (możemy też dodać odrobinę chilli) i przystrajamy gałązką koperku.
Danie, z drobnymi zmianami, wykonane na podstawie przepisu z bloga www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com