Przygotowanie:
Alergie pokarmowe wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. Osoby zmuszone wykluczyć z diety gluten oraz mleko mogą jeść smacznie i zdrowo. Na rynku obecnie dostępnych jest wiele bezglutenowych zamienników tradycyjnych mąk, a także mleczka i napoje roślinne, które zastępują mleko krowie.
Poniższy przepis to propozycja na placuszki a’la pancakes w wersji bezglutenowej, a przy użyciu mleczka roślinnego także bezmlecznej.
Przepis na ok. 15 sztuk, 1 sztuka to ok. 140 kcal
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 300 g obranych jabłek
- 350 g mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 50 g cukru trzcinowego (można go zastąpić ksylitolem)
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- sól
- 10 g oleju rzepakowego do smażenia (1 łyżka)
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, kukurydzianą i ziemniaczaną. Dodajemy starte jabłka, mleko, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon oraz szczyptę soli. Masę miksujemy – powinna być gęsta, jednak jeśli jest za gęsta można dodać wody. Placuszki smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem (możemy również usmażyć je beztłuszczowo), gdy zrobią się złote odwracamy na drugą stronę. Gotowe posypujemy startą gorzką czekoladą.
Danie przygotowane na podstawie przepisu z bloga kulinarnego Olga Smile www.olgasmile.com