Przygotowanie:
Pomył na pożywne śniadanie lub przekąskę,zanim rozpoczniemy sezon na nowalijki.
Szczególnie wart polecenia dzieciom – niejadkom oraz alergikom, nie mogącym spożywać nabiału.
Przepis na 6 porcji/ 1 porcja (łyżka) to 104 kcal
- 100 g Orzechy włoskie
- 10 g Oliwa z oliwek
- 5 g Miód pszczeli
- Sól
Sposób przyrządzenia
W celu wydobycia aromatu orzechy uprażyć przez kilka minut na gorącej patelni.
- Zalać wrzątkiem na ok. 10 min. i przepłukać obficie wodą, aby pozbyć się goryczki.
- Odsączone orzechy blendować ok. 5 min., a gdy zamieni a się w gęściejącą masę,
- dodać oliwę dla lepszej konsystencji oraz odrobinę soli. Miód dodawać ostrożnie,
lub pozostać przy wersji wytrawnej.
Polecamy wypróbować inne dostępne orzechy, przy których etap wypłukiwania goryczki można spokojnie ominąć
Smacznego 🙂