Nietolerancje pokarmowe – jak to jest?

Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie. Jak to w końcu jest? Nietolerancja czy alergia? Od czego to zależy? Czym dokładnie się charakteryzują? Jak odróżnić jedno od drugiego. Jakie są objawy i z czego wynikają? Wiele pytań, na które odpowiedź znajdziesz w niniejszym artykule.



Wszystkie choroby z którymi pojawiają się pacjenci są rozpatrywane przez Dietetyka indywidualnie. Na podstawie dostarczonych na wizytę wyników Twoich badań, informacji o zaleceniach lekarza dostosowywana jest w pełni indywidualna dieta.



Oto reakcje nadwrażliwości na pokarmy, które powszechnie występują w społeczeństwie:

  • alergie pokarmowe (zależne od IgE)
  • nadwrażliwości pokarmowe IgG – zależne (popularnie zwane alergiami typu opóźnionego)
  • nietolerancje pokarmowe (laktozy, fruktozy, histaminy)



    Czym różnią się od siebie dane nadwrażliwości?


    ***


    Alergia pokarmowa IgE zależna

    Alergia pokarmowa IgE zależna dotyczy 4-8% społeczeństwa. Jej objawy pojawiają się w ciągu od 30 sekund do kilku godzin od spożycia pokarmu. Postępowanie dietetyczne opiera się na całkowitym wykluczeniu uczulających produktów.



    ***


    Nadwrażliwość pokarmowa IgG -zależna

    Może dotyczyć nawet 50% społeczeństwa. Jej objawy pojawiają się od kilku godzin do 4 dni od spożycia pokarmu. Postępowanie dietetyczne opiera się na wprowadzeniu okresowej diety eliminacyjnej (wykluczenie produktów) lub eliminacyjno-rotacyjnej (wykluczenie i/lub wprowadzanie danego produktu raz na 4 dni), do czasu poprawy funkcjonowania mikroflory jelitowej.



    ***


    Nietolerancja laktozy

    Nietolerancja laktozy jest to wrodzony lub nabyty niedobór enzymu – laktazy- umożliwiającej trawienie cukru mlecznego – laktozy. Jej niedobór prowadzi do występowania biegunki, nadmiernego wytwarzania gazów jelitowych, wzdęć i skurczowych bólów brzucha. Postępowanie dietetyczne opiera się na wykluczeniu z diety produktów zawierających laktozę (nietolerancja wrodzona) lub na usunięciu przyczyny nietolerancji (choroby jelit, przyjmowanie antybiotyków i inne).



    ***


    Nietolerancja fruktozy

    Nietolerancja fruktozy to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających fruktozę – cukier owocowy. Wyróżnia się dwa typy nietolerancji fruktozy: wrodzoną nietolerancję fruktozy (fruktozemia) oraz trzewną nietolerancję fruktozy (zespół złego wchłaniania fruktozy). Wówczas występują podobne objawy do nietolerancji laktozy. Postępowanie dietetyczne opiera się na wykluczeniu produktów zawierających fruktozę.



    ***


    Nietolerancja histaminy

    Nietolerancja histaminy wynika z niedoboru lub obniżonej aktywności enzymu oksydazy diaminowej (DAO). Wówczas po spożyciu produktów bogatych w histaminę (ser żółty, ser pleśniowy, czerwone wino, kiszonki, niektóre wędliny) pojawiają się: bóle głowy, migreny, mdłości, biegunki, duszność, zaburzenia pracy serca. Postępowanie dietetyczne opiera się na unikaniu produktów bogatych w histaminę.



    Jeśli podejrzewasz u siebie występowanie alergii lub nietolerancji pokarmowych albo masz problem z jej zidentyfikowaniem, koniecznie zgłoś się do nas. Nasi dietetycy skierują Cię na odpowiednie testy na nietolerancję i zaproponują odpowiednie leczenie dietetyczne. Dieta w nietolerancjach jest podstawą leczenia i umożliwia bezpieczny powrót do zdrowia.


    Natalia Bobowik

    dietetyk



    Monika Frank

    dietetyk