Kasza gryczana -“polskie superfood”

“Superfood” to żywność naturalna i nieprzetworzona, co jest niewątpliwą kwintesencją jej doskonałej jakości. Jej bogaty skład odżywczy wpływa wzmacniająco i regenerująco na organizm. Coraz więcej wiemy o żywności “superfood”. Świadmość społeczeństwa w zakresie “super żywnosci” doskonali się w tempie błyskwicznym. Ale czy istnieje super żywność uprawiana w Polsce? Czy warto ją spożywać?



Kasza gryczana – polskie “superfood”



Kasza gryczana gości na polskich stołach już od dawna. W naszym kraju jadana była już od stuleci. Traktowano ją jako ważny składnik jadłospisu zarówno ludzi ubogich, jak i szlachty. Nasi przodkowie doceniali głównie jej smak, dziś wiemy że posiada ona także wiele istotnych dla naszego zdrowia walorów odżywczych. Uzyskiwana jest z gryki, rośliny zaliczanej do rodziny rdestowatych, kwitnącej w miesiącach wakacyjnych (lipcu i sierpniu). Jako ” królowa kasz” wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami i bogatym składem.



Kasza gryczana pod dietetyczna lupą


  • Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm. Z uwagi na zdecydowanie małe spożycie warzyw oraz innych produktów obniżających kwasowość naszego ustroju, jest to niezwykle istotna cecha.
  • Zawiera dużo białka i błonnika, pomaga oczyścić przewód pokarmowy z zalegających resztek, a także utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. W 100 g kaszy znajduje się około 6 g błonnika. Jest to 2 razy większa ilość w porównaniu z ryżem bądź makaronem.
  • Kasza gryczana na dłuższy czas zapewnia nam uczucie sytości, a stopniowo uwalniana skrobia jest długotrwałym źródłem energii.
  • Zalecana jest dla osób z podwyższoną zawartością cholesterolu we krwi, z uwagi na dobroczynne działanie błonnika, który znacząco wpływa na obniżanie jego stężenia w ustroju.
  • Z uwagi na dużą zawartość potasu (300–420 mg/100 g), obniża ciśnienie krwi, dlatego jest zalecana osobom borykającym się z nadciśnieniem.
  • Kasza gryczanan jest źródłem witamin: B1, B2, B6, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, krzemu, wapnia oraz cynku.
  • Pomaga w niedokrwistości, z uwagi na wysoką zawartość witaminy E, kwasu foliowego oraz żelaza.
    Nie zawiera glutenu. Moga ją zatem stosować osoby chore na celiakię oraz zmagający się z problemami jelitowymi, wywołanymi spowolnionym metabolizmem.

  • Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy (kilka razy więcej niż czerwone wino), które wspierają naturalną odporność nazego organizmu oraz spowalniają jego procesy starzenia się.



Dla kogo kasza gryczana?



Kasza gryczana polecana jest szczególnie alergikom, ze względu na brak glutenu. Jest niezwykle sycąca oraz lekkostrawna. Zalacana jest także:

  • osobom cierpiącym na choroby układu krążenia
  • osobom zmagającym się z niedokrwistością
  • osobom zagrożonym anemią
  • osobom żyjącym w nieustannym napięciu i stresie
  • osobom ze skłonnościami depresyjnymi
  • diabetykom
  • dzieciom i kobietom w ciąży lub karmiącym piersią
  • osobom starszym i rekonwalescentom
  • osobom z zaburzoną czynnością jelit
  • osobom zmagającym się z nadciśnieniem

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

  • Porcja 100 g ugotowanej kaszy gryczanej dostarcza ok. 105 kcal.
  • Ze względu na zawartość substancji bioaktywnych, jak rutyna i kwercetyna, częste spożywanie kaszy gryczanej wzmacnia nasze naczynia krwionośne i zwiększa ich szczelność. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko powstawania żylaków oraz tzw. pajączków i obrzęków.
  • Ma także właściwości redukujące ryzyko wystąpienia miażdżycy i właściwości przeciwzakrzepowe. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w kaszy gryczanej spowalnia procesy starzenia się oraz ma działanie wspomagające odporność organizmu.
  • Wysoka zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy, dlatego polecana jest osobom chorym na cukrzycę.
  • Najwięcej w niej spośród wszystkich kasz: witaminy B1 i B2, magnezu, wapnia, fosforu i manganu.
    Obfituje w kwas foliowy, stąd zalecana jest przyszłym mamom oraz kobietom w ciąży.

Przepisy z kaszą gryczną:
Omlet gryczany z sosem pieczarkowym
Wątróbka w jabłku na kaszy gryczanej z rodzynkami

Mgr inż. Monika Turniak, dietetyk