Przed nami cudowny czas: lato, wakacje, urlopy, wyjazdy… Radzimy co zrobić aby był to czas dobrze wykorzystany, czas w którym zrobisz coś dla siebie, dla swojej kondycji i zdrowia.
Złota zasada
Sięgaj po jedzenie wtedy, kiedy naprawdę czujesz głód. W sytuacji kiedy ktoś proponuje Ci coś do jedzenia lub je przy tobie, nie zmuszaj się do jedzenia, to Ty decydujesz. Naucz się rozróżniać prawdziwe uczucie głodu, któremu towarzyszy burczenie w brzuchu i uczucie pustki, od głodu „towarzyskiego”, polegającego na tym, że jesz, bo jedzenie jest dostępne lub ktoś Cię zachęca.
Jeżeli naprawdę czujesz głód nie odmawiaj sobie jedzenia. Jedz z rozwagą, delektuj się każdym kęsem. Jedz powoli, na chwilę przerwij i zastanów się czy wciąż czujesz głód. Zakończ posiłek, kiedy uznasz, że czujesz się komfortowo syty, stanowczo odmawiając kiedy ktoś proponuje dokładkę lub deser.
Duży wybór – mądry wybór
Na wakacjach szczególnie często sięgamy po dania gotowe. Restauratorzy zachęcają nas do jedzenia pięknie podanych egzotycznych potraw. Pamiętaj aby wybierać to, co wydaje się atrakcyjne ale przede wszystkim odżywcze. Ciesz się każdym kęsem, rozkoszuj barwami i aromatami, a jednocześnie odżywiaj swój organizm. Dobrze odżywiony organizm, to piękna cera, błyszczące włosy, mocne paznokcie, piękny uśmiech i mnóstwo dobrej energii!
Porcja na talerzu
Warto pamiętać o prostych zasadach dotyczących jedzenia posiłków. Obiad nakładać tylko na 1 talerz, co wystarczy aby się najeść, a nie przejść. Najczęściej w hotelowym menu potrawy powtarzają się, więc zdążysz wszystkiego spróbować. Najlepiej aby połowę talerza stanowiły warzywa surowe lub gotowane, ¼ porcji talerza powinno zajmować chude mięso lub ryba (gotowane, pieczone, duszone lub grillowane- unikajmy smażonych) a pozostałe miejsce zająć powinny ziemniaki, ryż brązowy, kasza lub makaron.
Desery
W hotelach do obiadu proponowane są też desery- zrezygnuj z tłustych, kruchych ciast, babeczek z bitą śmietaną, ciast przekładanych masami kremowymi, tortów, czy słodkich ciasteczek- są bardzo kaloryczne, zawierają duże ilości cukru a także niezdrowy tłuszcz nasycony. Zamiast nich zjedz sałatkę owocową, galaretkę lub miejscowe owoce. Jeśli dostępne są lody to unikaj tych bardzo kolorowych, smakowych, z polewami z czekolady, karmelu lub toffi, z kandyzowanymi owocami, kremami i bitą śmietaną. Zamiast nich wybierz niskokaloryczne sorbety (czyli mrożone soki owocowe) lub lody śmietankowe i pamiętaj że jedna gałka lub dwie w zupełności wystarczą by zaspokoić apetyt na coś słodkiego!
Alkohol
W ofercie menu hotelowego obecne są też napoje alkoholowe, najczęściej dostępne dla gości wypoczywających w standardzie all inclusive za darmo. Najrozsądniej jest, naśladując mieszkańców krajów śródziemnomorskich, pić alkohol do posiłku – kieliszek czerwonego lub białego wina podany do obiadu wyostrza apetyt, poprawia trawienie i podkreśla smak potraw. Większe ilości alkoholu są niewskazane ponieważ dostarczają tzw. „pustych kalorii”.
Owoce i warzywa
Porcja owoców i warzyw przy każdym posiłku pozwoli Ci uniknąć zawału, wzmocni kości chroniąc je przed osteoporozą, obniży ryzyko zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie, oraz wzmocni system immunologiczny. Dieta bogata w owoce i warzywa pomaga też zapobiec przedwczesnemu występowaniu zmarszczek i starzeniu się skóry, więc dzięki niej będziesz wyglądać młodziej !
Urlop od wyrzutów sumienia
Noś ze sobą niezbędnik ze zdrowym jedzeniem, aby uniknąć poczucia winy po zjedzeniu kalorycznej przekąski. Pewnie nie wychodzisz z domu nie umywszy wcześniej zębów, nie uczesawszy się czy bez świeżej bielizny. Od dziś do listy rzeczy niezbędnych dodaj przygotowanie zdrowej wyprawki na cały dzień. Do torebki, plecaka, schowka samochodowego zapakuj owoce, warzywa, ciasteczka pełnoziarniste, sałatki i co tylko przyjdzie Ci do głowy. Pamiętaj, że jeżeli tego nie zrobisz, prędzej czy później skuszą cię łatwo dostępne kaloryczne przekąski.
Łyk wody dla zdrowia i ochłody
Woda jest niezbędna każdego dnia. Na co dzień powinniśmy wypijać od 1,5 do 2 litrów dziennie. Zapotrzebowanie na wodę wzrasta, kiedy jesteśmy na słońcu przy wysokiej temperaturze szczególnie podczas aktywnego wypoczynku ale również w klimatyzowanych pomieszczeniach. Wybieraj taką, która zawiera powyżej 500 mg/l składników mineralnych. Taka woda najlepiej ugasi pragnienie i uzupełni braki minerałów.
W czasie wakacji wyklucz spożycie kawy, mocnej czarnej herbaty oraz nadmiaru soli, które zatrzymują wodę w organizmie i powodują odkładanie się toksyn. Mają również wpływ na powstawanie cellulitu co jest związane z zaburzeniem krążenia wody i limfy w organizmie. Zamiast nich można pić herbaty zielone, czerwone lub białe mające właściwości detoksykujące oraz przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
Pamiętaj, aby wyjeżdżając na urlop zostawić w domu wymówki. Jesteś oszczędna? Świetnie! Zamów mniejszą porcję a nie powtarzaj, że nie lubisz jak jedzenie się marnuje, zjadając w siebie porcję z którą nie poradziło sobie Twoje dziecko. Jeżeli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne nasze wskazówki z pewnością Ci pomogą. Udanego wypoczynku !