Jak dobrze wybrać catering dietetyczny?

Catering dietetyczny, zwany powszechnie „dietą pudełkową” lub „dietą z dowozem pod drzwi”, staje się coraz bardziej popularny. Dlaczego? Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu racjonalnego żywienia na stan naszego zdrowia i samopoczucie, a z drugiej strony nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie posiłku od podstaw.



Jeśli więc stoisz przed dylematem – czas na trening czy przygotowanie zbilansowanych posiłków na następny dzień – zamów catering.



Wystarczy kilka kliknięć i już następnego dnia kompletny zestaw posiłków zostanie dowieziony pod wskazany przez ciebie adres.



Zanim jednak się na ten krok zdecydujesz, zastanów się czy catering dietetyczny jest dla ciebie.


  • dbam o zdrowie, cenię wygodę, a do tego lubię smacznie i różnorodnie zjeść,
  • chcę schudnąć lub utrzymać masę ciała,
  • nie przepadam za gotowaniem,
  • nie mam czasu na robienie zakupów i gotowanie – prowadzę aktywny tryb życia,
  • nie mam czasu gotować, ale chcę zadbać o zdrowie swoje i bliskich,
  • jestem na diecie eliminacyjnej lub wegetariańskiej,
  • chcę korzystać w swojej kuchni z produktów świeżych i wysokiej jakości,
  • nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia, a jednocześnie cenię sobie urozmaicone menu

Jeśli czujesz, że któreś stwierdzenie pasuje do Ciebie, pozostaje już tylko wybranie odpowiedniej opcji cateringu.




Czym się kierować przy wyborze cateringu dietetycznego?



1. Korzystaj z oferty na rynku lokalnym – wybieraj catering w swoim mieście – będziesz mieć gwarancję, że posiłki, które do ciebie trafiają są przygotowywane na świeżo. Odradzamy korzystanie z cateringu dowożącego jedzenie na 2-3 dni. Powinieneś codziennie dostać posiłki na cały dzień.



2. Wybieraj spośród tych, w których diety są opracowywane przez dietetyka, sprawdź jego kwalifikacje. Takie informacje powinny być dostępne na stronie internetowej.



3. Jeśli cierpisz na alergie lub chorujesz na celiakię pamiętaj o sprawdzeniu certyfikatów oraz upewnieniu się, że posiłki dla ciebie będą przygotowane z uzgodnieniem zasad zapobiegających zanieczyszczeniu.



4. Menu powinno składać się z 5 w pełni zbilansowanych posiłków dziennie o indywidualnie dobranej z pomocą dietetyka kaloryczności. Odpowiednio dobrana energetyczność diety oraz regularne spożywanie posiłków umożliwi redukcję masy ciała.



5. Zapoznaj się z przykładowym menu na stronie internetowej, powinno być dostępne i aktualizowane. Możesz zamówić sobie zestaw próbny lub skorzystać z oferty na 2-3 dni, żeby ocenić czy wygląd produktów i dań jest atrakcyjny, a ich smak wpisuje się w twoje gusta – jedzenie ma być przyjemnością.



6. Powinieneś mieć możliwość stałego kontaktu z pracownikiem cateringu, może być nim dietetyk, który będzie zbierał sugestie odnoście twojego zadowolenia z usługi.



7. Nie daj się zwieść niskiej cenie – w przypadku produktów spożywczych za cenę idzie jakość. A żywienie to podstawa stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Średni koszt zestawu na jeden dzień od 50-70zł, jest zależny od wielkości miasta, jak również od czasu korzystania z usługi.



Jak wygląda współpraca z dietetykiem w ramach cateringu dietetycznego?



Jeśli zdecydowałeś się na odchudzanie z cateringiem dietetycznym, to koniecznie skorzystaj z opcji cateringu z indywidualną obsługą dietetyka. Kontakt z dietetykiem powinien być wliczony w cenę, nie powinieneś ponosić żadnych dodatkowych kosztów z tym związanych. Dietetyk jest do twojej dyspozycji w stałym zdalnym lub osobistym (według twoich potrzeb i uznania) kontakcie. Ocenia wyjściową masę ciała i skład ciała, oblicza indywidualne zapotrzebowanie energetyczne, pomaga w doborze diety. Odpowiednie dopasowanie diety pozwala na uniknięcie efektu jo-jo. Dietetyk zajmuje się również opracowaniem propozycji menu na weekendy (jeśli nie będziesz korzystał z tej opcji cateringu) i przede wszystkim monitorowaniem twoich efektów, jak również motywowaniem do dalszych działań. Wspólnie z tobą pracuje nad motywacją i kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych, żeby po zakończeniu współpracy z cateringiem, nie doszło do niekontrolowanego wzrostu masy ciała. Jest również odpowiedzialny za wyprowadzenie z diety i stabilizację masy ciała. Uzupełnia również wiedzę w zakresie świadomego doboru produktów, czytania etykiet, nawadniania organizmu, żywienia okołotreningowego, dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia.



Monika Frank – dietetyk